×

Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów

Miałam już nic na słodko nie dodawać przed świętami, ale te babeczki są tak proste i szybkie do zrobienia, że nie powstrzymałam się. Wiem, że lubicie właśnie te najprostsze przepisy :) 
Babeczki są podwójnie migdałowe, gdyż i do ciasta, i do kremu dodałam tarte migdały. Jestem pewna, że zasmakują zwłaszcza tym, którzy lubią migdały. Same babeczki są kruche, delikatne i lekko słodkie. Krem to właściwie gęsty kisiel mleczny z uprażonymi migdałami. Całość tworzy coś oryginalnego i pięknie wygląda na stole. Zdążycie je jeszcze przygotować przed niedzielą :) Mnie wszystko zajęło około godziny :) Z podanych proporcji wyszło mi 8 średnich babeczek, trochę większych od klasycznych muffinek.

wielkanoc




Ciasto:
150 g masła,
7 łyżek cukru pudru,
200 g mąki pszennej,
5 łyżek zmielonych lub drobno posiekanych  migdałów - użyłam tartych migdałów BackMit,
szczypta soli.

Wszystkie składniki najpierw przesiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię  i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto ma taką konsystencję, że można sobie pracę ułatwić i pokruszyć je, a następnie palcami lekko docisnąć do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Po wystudzeniu nałożyć krem i ozdobić.

Krem:
2 szklanki mleka,
4 łyżki brązowego cukru,
1/2 laski wanilii,
70 g masła,
8 lekko czubatych łyżek mielonych migdałów - tu również użyłam tartych migdałów BackMit,
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
opcjonalnie można dodać odrobinę likieru amaretto.

W garnuszku, na niewielkim ogniu, roztopić 2-3 łyżki masła, dodać brązowy cukier i migdały. Wszystko razem przesmażyć na lekko złoty kolor. Trzeba cały czas mieszać, żeby nie przypaliło się. Odłożyć trochę (1-2 łyżki) uprażonych migdałów do dekoracji. Wanilię przekroić wzdłuż i końcówką noża wyskrobać ziarenka. Do garnka z migdałami wlać 1 szklankę mleka wraz z wanilią. W drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do garnka zagęszczając wszystko. Mieszać przez około pół minuty do zgęstnienia. Na końcu można dodać likier amaretto i resztę masła, wymieszać dokładnie. Krem lekko przestudzić, a jeśli kawałki migdałów są zbyt duże, można krem zblendować.


wielkanoc



Po lekkim przestudzeniu kremu, nakładać go do babeczek. Babeczki schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować. Krem nie zastyga całkowicie, jest lekko lejący. Stanowi idealne uzupełnienie kruchego ciastka :)


wielkanoc



  • Disqus
  • Facebook

28

czerwony fartuszek pisze...

Wyglądają obłędnie :)

Angelika K. pisze...

OMG.... zjadłabym.... Muszę wypróbować! :)

ROKSI pisze...

świetnie to wygląda:D

Ava Valk pisze...

To musi być pyszne!!!

Magda C. pisze...

Świetne babeczki, muszą być pyszne :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Babeczki są cudne, fajny przepis. Kochana chciałabym Ci życzyć wspaniałych Świąt :-)))

Marzena Makeup & Beauty pisze...

Takie babeczki zrobię bardzo chętnie :) Nie na święta, bo już poczyniłam zakupy innych produktów i mam inne plany, jednak pojawią się u mnie na pewno.

pollyzeczki pisze...

piekne i pomyslowe !!!

Sekrety Naszego Piękna pisze...

Na pewno je wypróbuję :)

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Łooo, pycha!

Ela Dz pisze...

Małgosiu jakie dopieszczone te babeczki :) Życzę Ci kochana zdrowych, radosnych ŚWIĄT i nie przemęczaj się :))

Katarzyna O pisze...

Genialne!

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

próbuj i daj znać jak smakowało :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dzięki :)

Małgorzata Kijowska pisze...

musi, nie ma wyjścia ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

upiecz je i pokaż u siebie :) od razu z opinią jak smakowały :)

Małgorzata Kijowska pisze...

Marzenko, ja Tobie również życzę, aby te święta były najcudowniejsze :***

Małgorzata Kijowska pisze...

jestem ciekawa Twojej opinii :)

Małgorzata Kijowska pisze...

noooo ;) bardzo pycha :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

Elu, obiecuję, że nie przemęczę się ;)))) hihihi...podobnie jak Ty ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

daj znać ja wyszły i czy smakowały :)

Dorka DOO pisze...

Wyglądaja tak pysznie...

Alina Urbańska pisze...

Uwielbiam migdały! Te babeczki musza być pyszne!

Kaś pisze...

mmm ale ten krem musi być pyszny
Wesołych!

Łukasz Majchrowski pisze...

Ale one śliczne i pyszne! <3

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl