Obserwuj bloga przez email

Wielkanocna zupa chrzanowa

Zupę chrzanową zobaczyłam na blogu Konrada i od razu wiedziałam, że muszę jej spróbować. Nie byłabym sobą, gdyby nie zrobiła jej po swojemu. 
Wyszła pysznie i wiem, że podam ją na wielkanocny stół. Wam też polecam, bo pewnie w niewielu domach pojawia się tak zupa. Królują białe barszcze i żurki, czasem z niewielkim dodatkiem chrzanu. W tej zupie to własnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek. Polecam.





Składniki:
około pół kg wędzonki (np. boczku wędzonego)
2 większe marchewki
2 większe pietruszki
ćwierć średniego selera
około 15 cm zielonej części pora
2 duże liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
pól szklanki kwaśnej gęstej śmietany
3-4 łyżki tartego chrzanu
1 surowe żółtko
4 surowe białe kiełbaski
4 jajka ugotowane na twardo
sól do smaku
szczypta cukru


Wędzonkę opłukać i w całości włożyć do garnka z zimną wodą (około 2,5-3 litry). Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, por oczyścić i opłukać - włożyć do gotującego się wywaru. Wszystko razem gotować cały czas na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Na końcu włożyć kiełbasę i parzyć ją przez około 10 minut - wywar powinien bardzo delikatnie wrzeć, podobnie jak gotujący się rosół. Biała kiełbasa nie powinna gotować się, lecz parzyć. Wtedy pozostanie soczysta i jednocześnie krucha.
Po sparzeniu kiełbasy, wywar przecedzić. Śmietanę, żółtko i chrzan połączyć razem. Wlać do gotującego się wywaru cały czas mieszając go. Po zagotowaniu odstawić z ognia. Doprawić solą i szczyptą cukru.
Zupę podawać z białą kiełbasą i jajkiem.




24 komentarze:

  1. Świetna ta zupa :) Idealna na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna zupa. Bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wyglada i na pewno pyszny zupka, ja wczoraj ugotowalam barszczyk bialy, tez z kielbaska i jajkiem i tez zawsze koniecznie dodaje marchewke, dla dodania koloru !
    Twoja zupke chrzanowa, Malgosiu musze koniecznie ugotowac, bo sos chrzanowy robie czesto, ale takiej zupki chrzanowej jeszcze nie gotowalam i nie jadlam:) Musze ja koniecznie wyprobowac!

    Dziekuje bardzo za przepis i pozdrawiam Cie serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, jestem pewna, że trafi w Wasz gust :)
      buziaki :***

      Usuń
  4. W sumie mogłaby zastąpić tradycyjny żurek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wreszcie jakaś nowa propozycja na wielkanocną zupę, a nie tylko ten żurek na zmianę z barszczem białym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie masz rację, Gaju :) jak się zastanowić to Wielkanoc oznacza żurek i biały barszcz :) pora na odmianę :)

      Usuń
  6. Ciekawa :) Nie miałam jeszcze okazji jej próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zdecydowanie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. no no, wygląda przepysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupę chrzanową robiła tradycyjnie zawsze moja babcia, potem robiła ja moja mama. W tym roku zrobię ją ja. Żurek też lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  10. brzmi bardzo ciekawie hmmm, ale mój syn tak kocha żurek, że nie mogę go zawieść;)
    :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież możesz dwie zupy przygotować :)P

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. oj tak :) święta już czuć w powietrzu :)

      Usuń
  12. Bardzo dobry pomysł na świąteczną zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też spróbuję zrobić, zwłaszcza że do świątecznego barszczu dodaje zawsze duuużo chrzanu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...