×

Wielkanocna ćwikła z chrzanem i jabłkiem

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez ćwikły z chrzanem. Musi być do mięsa i białej kiełbasy. Najlepsza ćwikła to własnoręcznie przygotowana i taką staram się podawać na świąteczny stół. Jest odpowiednio przyprawiona, tak, jak nam smakuje. Nie zakwaszona octem czy kwaskiem cytrynowym, ale cytryną, więc zdrowsza. Poza tym uważam, że są takie okazje, kiedy na stole powinno być jak najwięcej potraw przygotowanych w domu. Tak jest zawsze u mnie :)



Składniki:
1 kg niewielkich czerwonych buraków,
3 średnie korzenie chrzanu,
3 kwaskowate jabłka,
sok z cytryny,
sól.


Buraki dobrze wyszorować, ugotować w skórce do miękkości. Ugotowane zalać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać ze skóry. (Obierane na ciepło łatwo dają zdjąć z siebie skórę, można to robić rękoma, nożem ścinając tylko końcówkę korzenia i "czapeczkę" z góry.)
Buraki zetrzeć na drobnej tarce, przełożyć na gęste sito i odsączyć z nadmiaru soku. Pozostały sok można doprawić i wypić - na zdrowie :)
Świeży chrzan umyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na drobnej tarce i od razu dodać sok z cytryny, żeby nie ściemniał.
Jabłka umyć, obrać ze skóry i również zetrzeć na drobnej tarce. Jeśli one również puszczą dużo soku, wtedy można odsączyć go lekko, podobnie jak buraki.
Buraki, chrzan i jabłko połączyć razem, doprawić solą i ewentualnie jeszcze odrobiną soku z cytryny. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.




Ćwikłę z chrzanem polecam przygotować na kilka dni przed świętami, żeby smaki dobrze przegryzły się.




Ten przepis znajdziecie również w "Chochli", czyli magazynie blogerek, który został niedawno udostępniony do bezpłatnego pobrania. Jeśli chcecie zobaczyć, jakie inne przepisy i porady znalazły się tam, to zapraszam do pobrania :)

  • Disqus
  • Facebook

14

Magda C. pisze...

Moja ulubiona wersja :)

Małgorzata Margaretka pisze...

Ćwikła obowiązkowo musi znaleźć się na stole wielkanocnym :) Lubię nawet do jajek gotowanych :P

Marzena Szkodzińska pisze...

Taka domowa zdecydowanie najlepsza :-)

Paulina Urbańczyk pisze...

Kocham ćwikłę z chrzanem ale z dodatkiem jabłek jeszcze nie próbowałam :) W tym roku zrobię według Twojego przepisu Kochana :)

Angelika K. pisze...

Nigdy nie jadłam ćwikły. Muszę zrobić :)

Justyna Ratajczak pisze...

Na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa, muszę skorzystać z Twojego przepisu Gosiu i zrobić z jabłkiem, bo takiej wersji jeszcze nie jadłam!

Dieta moja pasja. pisze...

Lubię Wielkanoc, wiosna, pięknie cudnie....ale jak pomyślę sobie że mam ucierać chrzan...szukam ochotnika. :))

Małgorzata Kijowska pisze...

moja też :)

Małgorzata Kijowska pisze...

o tak, ja też bardzo ją lubię, nawet do jajek :)

Małgorzata Kijowska pisze...

bez porównania :)

Małgorzata Kijowska pisze...

spróbuj, wierzę, że Ci zasmakuje :)

Małgorzata Kijowska pisze...

zrób i daj znać czy smakowała :)

Małgorzata Kijowska pisze...

smacznego, Tysiu :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ja też ;))))))

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl