×

Pikantna zupa selerowo-porowa z łososiem

Dzisiaj kolejna zupa z dodatkiem kawałków łososia. Prosta i szybka, idealna na obiad przygotowywany w pośpiechu. Dodatek papryczki chili nadaje zupie ostrości, rozgrzewa i wspomaga trawienie. Czy wiecie, że pikantne przyprawy są sprzymierzeńcem odchudzania? :) Z ostrą papryka należy jednak uważać, gdyż wystarczy niewielki kawałek dodany za dużo, a zupa będzie paliła jak ogień. Zawsze wtedy możecie ratować się dodaniem śmietany, ale lepiej być ostrożnym ;)







Składniki:
około 400 g świeżego łososia,
około 15 cm pora,
4-5 łyżek masła,
niewielki kawałek selera (po pokrojeniu wyszło go około 2/3 szklanki),
pół papryczki chili,
pół pęczka koperku,
2 duże liście laurowe,
pół łyżeczki ziela angielskiego,
sól do smaku.


Por opłukać i pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Seler obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki. Dodać do zeszklonego pora wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Poddusić. Wlać wodę i dołożyć posiekaną papryczkę chili, posolić do smaku. Ugotować do miękkości.
Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, zagotować i odstawić z ognia. Na końcu dodać posiekany koperek.




Chili należy dodawać do tej zupy z umiarem. Lepiej dołożyć niż zrobić zbyt ostro. Jeśli już jednak okaże się, ze zupa jest bardzo pikantna, wtedy można tę ostrość nieco przytłumić dodając do zupy nieco słodkiej śmietany.




Zupa smakuje lekko, wiosennie. Smak łososia jest delikatny i idealnie harmonizuje z ostrością chili.



Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

18

Karola Wie pisze...

Świetny blog :P Post mi się bardzo podobał :) Ekstra zdjęcia :*
Zapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/

Anula pisze...

Brzmi zachęcająco:)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

smakuje jeszcze lepiej ;)

Sekrety Naszego Piękna pisze...

Pysznie wygląda :)

dakota pisze...

wygląda bardzo apetycznie :)

Marta Urbańska pisze...

pyszna i aromatyczna zupa! :)

Elisabeth Brzeski pisze...

Takia zupke to bym mogla codziennie jesc, wyobrazam sobie jak musi bardzo smakowac! Ja do zupki z porow dodaje z koleii po kawalku wedzonego lososia i tez jest pyszna :) Z ta chili to rzeczywiscie trzeba uwazac !! Nie zapomne jak maz gotowal jakis gulasz i dodal, nie chcac mnie sluchac, ze wystarczy odrobine i wrzucil trzy chili ...gulasz byl nie do zjedzenia...po tej probie maz jak gotuje, dodaje chili zawsze bardzo ostroznie!1

Dzieki za przepis i serdecznie pozdrawiam:)

Justyna Żak pisze...

świetny pomysł na zupę. Miałam jutro zrobić pieczone łososia ale chętnie wypróbuję taką zupę:)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Nie musiałabyś mnie namawiać, sama poprosiłabym o taką smaczną zupę :D

Małgorzata Kijowska pisze...

i gwarantuję, ze też pysznie smakuje :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

masz rację :)

Małgorzata Kijowska pisze...

Z wędzonym łososiem nie próbowałam, ale na pewno spróbuję :)
Na przedobrzenie z chili pomaga śmietana, trochę niweluje ostry smak :) chociaż myślę, że po trzech papryczkach to nic nie dałoby się zrobić ;))))
pozdrawiam Cię serdecznie, Elu :)

Małgorzata Kijowska pisze...

jestem pewna, że Ci zasmakuje :)

Małgorzata Kijowska pisze...

zapamiętam i jakby co, to zawołam ;))))

Bitwa o Zdrowie pisze...

Smak, którego nie znałam. Super! Dziękuję i pozdrawiam

Małgorzata Kijowska pisze...

życzę smacznego i również pozdrawiam :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl