×

Marmurkowe i marynowane jajka wielkanocne

Mam dla Was dzisiaj propozycję przygotowania jajek troszkę inaczej. Wiem, że w niektórych domach takie jajka są znane, ale w większości królują pisanki czy kraszanki malowane w tradycyjny sposób. W moim domu po raz pierwszy przygotuję ja na Wielkanoc. Jajka marmurkowe i marynowane to naprawdę ciekawa i smaczna odmiana na świątecznych stołach, bo kto powiedział, że malować można tylko skorupki jajek? :)


wielkanoc


Zalewa buraczkowa:
3 średnie buraki,
1,5 litra wody,
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
3 większe liście laurowe,
50 ml octu 10%,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka cukru.

Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plastry. Zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe pokruszone, sól i cukier. Na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Na końcu wlać ocet i zdjąć z ognia. Zalewę wystudzić.


Zalewa z kurkumy:
1,5 litra wody,
1 łyżeczka soli,
5 łyżek kurkumy.

Wszystko razem zagotować i odstawić do wystudzenia.


Kiedy mamy przygotowane zalewy, wystarczy ugotować jajka na twardo. Pamiętajmy o jednej zasadzie, którą ja stosuję od wielu lat: jeśli gotujemy jajka to niech woda wrze bardzo delikatnie. Jajko ugotowane w taki sposób nie jest twarde, ma delikatniejszą konsystencję. Sprawdźcie sami :)


wielkanoc


Żeby uzyskać marmurkowy wzór na jajkach trzeba mocno obtłuc skorupkę ugotowanych jajek, a następnie zanurzyć jajka w chłodnej zalewie. Część jajek obrałam ze skorupek i razem z tymi w skorupkach umieściłam w buraczkowej zalewie. Oprócz pięknego koloru udało mi się uzyskać smaczne jajka :)



wielkanoc


Czas marynowania uzależniony jest od tego, jak intensywny kolor chcemy uzyskać.


wielkanoc

 Te ze zdjęć marynowały się dwa dni.

wielkanoc


Jakie jajka królują na Waszych świątecznych stołach? w jaki sposób malowane?


wielkanoc



  • Disqus
  • Facebook

16

Katarzyna O pisze...

Bardzo efektowne. :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Małgosiu ale cudne te jajeczka :-)

Elisabeth Brzeski pisze...

Bardzo ciekawy sposob na upiekszenie zwyklych jajek i dodatkowo dodanie im wyjatkowego samczku! Swietny przepis, Malgosiu:)

Dziekuje i serdecznie Cie pozdrawiam:)

Magda C. pisze...

Urocze jajka, bardzo fajny sposób na ich dekorację :)

Definiująca | Agata Napierała pisze...

Ale świetne! :)

Anonimowy pisze...

A ile czasu trzeba jajka moczyć w zalewie buraczanej, a ile w marmurkowej?? Fajnie wyglądają. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Julka

Małgorzata Kijowska pisze...

jedne i drugie jajka moczyły się około 48 godzin :)

Małgorzata Kijowska pisze...

też tak myślę :)

Małgorzata Kijowska pisze...

mnie też bardzo się podobają :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję Elu :) w tym roku na świątecznym stole będzie jeszcze bardziej kolorowo :)

Małgorzata Kijowska pisze...

i takie proste do zrobienia :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Thelksinoe pisze...

No, proszę. Mieliśmy podobne pomysły na ten dzień. U mnie też królują jajka marynowane.

Pozdrawiam

Thelksinoe

http://www.thelksinoe.pl

Małgorzata Kijowska pisze...

własnie widziałam :) piękne Twoje wyszły :)

Justyna Ratajczak pisze...

Zawsze chciałam takie zrobić, w tym roku już za mało czasu, bo inne rzeczy w planach, no cóż skorzystam z przepisu za rok:)

Małgorzata Kijowska pisze...

przypomnę Ci ;)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl