Jajka faszerowane tuńczykiem

Jeśli ktoś mnie zapyta z czym kojarzy mi się stół wielkanocny, to bez wahania odpowiem, że z jajkami. I chyba większości z nas przyjdą one do głowy. Podajemy je na tak wiele sposobów, że pewnie trudno byłoby zebrać wszystkie przepisy w jednym miejscu. W każdym domu są ulubione, obowiązkowe wręcz potrawy z jajek. W moim od pewnego czasu są własne jajka z tuńczykiem. Jestem pewna, że kiedy spróbujecie ich, to też je polubicie :)

wielkanoc




Składniki:
1 puszka (180 g) tuńczyka w oleju - najlepiej słonecznikowym,
6 jajek ugotowanych na twardo,
1/2 pęczka zielonej pietruszki,
1 średnia dymka lub szalotka,
1 łyżka dobrego majonezu,
1 łyżeczka ulubionej musztardy,
sól, pieprz - do smaku,
mielona papryka do posypania gotowych jajek.


Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki, przepołowić i wyjąć żółtko. (Można również przepołowić jajka w skorupkach, będzie ciekawie wyglądać na półmisku.) Tuńczyka wraz z olejem i żółtkami jajek rozgnieść na w miarę gładką masę. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, drobno posiekaną cebulkę, majonez i musztardę. Wszystko razem dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taki farsz nakładać łyżeczką do połówek wydrążonych z żółtek jajek. Górę posypać mieloną papryką, ja użyłam płatków papryczki chili.


wielkanoc

Ten przepis znajdziecie również w "Chochli", czyli magazynie blogerek, który został niedawno udostępniony do bezpłatnego pobrania. Jeśli chcecie zobaczyć, jakie inne przepisy i porady znalazły się tam, to zapraszam do pobrania :)


, , , , ,

Podobne wpisy

12 komentarze

  1. Fajne te jajka, ciekawy pomysł z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas jest obowiązkowa pozycja na Wielkanoc :)

      Usuń
  2. Moja kuzynka robi z tunczykiem! Pycha! Lubie u niej jesc. Robi jeszcze z pieczarkami, i z papryka konserwowa tez robi. Skoro Ty tez namawiasz, to chyba tez sobie zrobie ktoregos razu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faszerowanych jajek są tysiące :) i chyba wszystkie dobre :)

      Usuń
  3. Jak Wielkanoc to koniecznie jajka! Lubię takie faszerowane chyba pod każdą postacią. Fajne połączenie z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też lubimy takie jajka i robimy je na kilka sposobów :)

      Usuń
  4. Małgosiu, stoję w kolejce po jedną połówkę takiego przysmaku.

    OdpowiedzUsuń

460 Obserwujących
Zainspiruj się!
2700 Fanów na FB
Bądź jednym z nich!
1000 i 1 Przepisów...
... czeka na swoją kolej.

Popularne Posty

Współpracuję i polecam

Banery

Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków
myTaste.pl

Archiwum