×

Czekoladowe jajka z niespodzianką - dla dorosłych i dla dzieci

Święta to okazja, żeby podać na stół ciekawe i efektowne desery. Takie własnie są, moim zdaniem, czekoladowe jajka wypełnione bitą śmietaną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani zbytnio czasochłonne.  Czekoladowe foremki można przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie nam dużo czasu. 


deser



Składniki na około 12-15 sztuk:
2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady,
450 ml śmietany 30 lub 36%,
2 śmietan fixy (lub inne stabilizatory do śmietany),
50 ml likieru amaretto,
1 łyżka cukru pudru,
lemon curd lub inny dodatek (np. konfitury).


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - najlepiej metalową lub ceramiczną miskę ustawić na garnku z lekko wrzącą wodą, pod wpływem ciepła czekolada szybko się rozpuści bez obaw o przypalenie.

Przygotować foremki:

Można do tego celu wykorzystać surowe lub ugotowane jajka. Surowe umyć dokładnie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nasmarować je olejem i owinąć folią spożywczą.



Tak przygotowane jajka ustawić w kieliszkach do jajek i pędzelkiem rozsmarować półpłynną czekoladę. Czym mniej gładko, tym efektowniej będzie wyglądać. Po nałożeniu jednej warstwy, wstawić jajka do lodówki na kilka minut. Po schłodzeniu nałożyć drugą warstwę i ewentualnie trzecią. Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Czekolada powinna dobrze zastygnąć.




Schłodzone (służące za formę) jajka delikatnie odwinąć, wyjąć z czekoladowej "czapeczki" i usunąć przyklejoną do czekolady folię. Trzeba to robić delikatnie, żeby czekolada nie popękała. Do czasu przygotowania kremu czekoladowe foremki przechowywać w lodówce.

Śmietanę podzielić na dwie części, jedna będzie w wersji dla dorosłych, druga dla dzieci.

Śmietanę dla dzieci ubić ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Do czekoladowych foremek nałożyć po odrobinie lemon curd lub ulubionych konfitur. Na to wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego (lub  nałożyć małą łyżeczką) bitą śmietanę. Górę ozdobić tym samym dodatkiem, jaki jest nałożony na spód.

Śmietanę dla dorosłych ubić ze śmietan fixem. Do ubitej dodać likier amaretto i wymieszać. Nakładać do czekoladowych foremek za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki. Ozdobić dowolnie, ja użyłam malin i kolorowych groszków :)


deser


Czekoladowe foremki można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Śmietana ubita ze stabilizatorem spokojnie wytrzyma i nie podejdzie wodą przez  kilka godzin. 


deser


Jeśli chcemy, aby takie jajka przetrwały znacznie dłużej, wtedy można do śmietany dodać żelatynę. Jeśli natomiast chcemy podać takie jajka od razu, wtedy nie trzeba stosować żadnych dodatków.


deser


Mleczna czekolada jest bardziej miękka niż gorzka. Jeśli zależy Wam, aby "jajka" były bardziej chrupiące, użyjcie do ich przygotowania czekolady gorzkiej.


deser


Nie tylko dzieci lubią takie desery :)


deser


Przepis na użyty przeze mnie lemon curd znajdziecie tam >>klik

  • Disqus
  • Facebook

26

Definiująca | Agata Napierała pisze...

Świetny pomysł! :) Myślę, że zrobię te czekoladowe jajka ;)

Felicja J. pisze...

Fantastyczne. Aż ślinka leci na samą myśl i widok. A te czekoladowe dodatki np łyżeczki to sama robiłaś, czy można gdzieś takie kupić?

Marzena Szkodzińska pisze...

Super. Z chęcią wpadnę na taki podwieczorek :-)

Małgorzata Kijowska pisze...

do ich przygotowania użyłam silikonowej foremki :)

Małgorzata Kijowska pisze...

zrób :) bardzo fajnie wyglądają a i smakują rewelacyjnie :)

Małgorzata Kijowska pisze...

Marzenko, wpadaj, już kawkę robię :)

Felicja J. pisze...

Sprytna Ty :) Fantastyczne, tak czułam.

Elisabeth Brzeski pisze...

Swietnie to wymyslilas, Malgosiu! Slicznie i pysznie !! U mnie raczej wszyscy byliby za dziecinna wersja, choc my z mezem moglibysmy sprobowac takze z amaretto! Wspanialy pomysl!

Pozdrawiam serdecznie:)

Aggie S pisze...

Robią wrażenie, aż mi ślinka pociekła :) Rzeczywiście wygląda że robi się je prosto. Bardzo fajny przepis.

Katarzyna O pisze...

Proste i mega efektowne, super!

Magda Lena pisze...

Wow, bardzo efektowny i nieskomplikowany deser. Super pomysł :)

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Przy odklejaniu czekolada nie roztapia się?

Małgorzata Kijowska pisze...

nie roztapia się, samo odklejanie trwa krótko, można też użyć papierowego ręcznika i przez niego uchwycić :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dostałam taką foremkę w ubiegłym roku od Marty z bloga magicznezyciemarty.pl :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ja przygotowałam trochę takich i trochę takich :) wszystko w mig zniknęło :)

Małgorzata Kijowska pisze...

prosto i szybko :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

kuchnia nie musi męczyć i oznaczać wielu godzin pracy :)

Magda C. pisze...

Jakie fantastyczne te jajka! :) Boska foremka :)

Małgorzata Kijowska pisze...

czekolada sprawdza się rewelacyjnie do produkcji takich foremek :)

swiat martity pisze...

O Jezusie...jakie to piękne i z pewnością apetyczne, no bo w końcu z czekoladą:D

Małgorzata Kijowska pisze...

ja tez uwielbiam czekoladę ;)))

Justyna Ratajczak pisze...

Są naprawdę świetne!!!

Marzena Makeup & Beauty pisze...

Super pomysł! Takie jajka wyglądają fantastycznie a i smakują na pewno nie inaczej :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dzięki, Tysiu :)

Małgorzata Kijowska pisze...

i przede wszystkim są proste do zrobienia :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl