×

Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem

Dzisiejsze danie przygotowuję od ponad 20 lat, jednak ostatnio zapomniałam o nim. Przypomniało mi się o nim jakiś czas temu podczas rozmowy z Konradem z bloga Konrad Gotuje na temat co tu zrobić na obiad? W pierwotnej wersji to danie przygotowywałam z karkówki, ale pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego soku pomidorowego doprawionego odpowiednio. Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki, to na pewno to danie zasmakuje mu.
Konrad swój schab przygotował i opisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam tam >klik!<





Składniki:
około pół kg schabu bez kości,
2 średnie cebule,
5-6 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku,
około 100-150 ml ulubionego keczupu,
odrobina tłuszczu do wysmarowania formy,
opcjonalnie kawałek żółtego sera.



Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa.
Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki.
Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem (np. olejem) i układać warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem. 


Na koniec wszystko zalać od góry keczupem. Ilość keczupu podałam orientacyjnie. Można dać go więcej lub mniej, jak kto lubi.


Formę przykryć pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej - nie przykrywać szczelnie, gdyż para z duszącego się mięsa musi uchodzić z naczynia. 
Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera.


Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a keczup nadaje mięsu niezwykłej kruchości.



Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

37

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Niestety nie jesteśmy fankami ketchupu. Jednak danie wygląda bardzo smacznie :)

MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA pisze...

Oj, jaki fajny przepis - wykorzystam na pewno :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

Ry bka pisze...

nigdy takiego nie jadłam, ale chętnie spróbuje u siebie :)

Marzena Szkodzińska pisze...

W mojej rodzince ketchup uwielbiamy :-) pyszna propozycja na mięsko, wygląda smakowicie :-) z chęcią spróbuje takie zrobić :-)

malenka pisze...

Wygląda smakowicie, nie jest trudne do przygotowania, a znowu to coś innego, niż zwykły schabowy :D

bluegirl.ewa pisze...

Już podsyłam link drugiej połowie. Czegoś takiego, zupełnie nowego, brakowało w naszym menu. Lubię szybkie i proste przepisy, jeśli do tego są pikantne to już połowa sukcesu.

*Nataleczka* pisze...

Hmmm ciekawa propozycja.

Świat Czarodziejki pisze...

Koniecznie muszę zrobić jak M przyjedzie :) jedyne co muszę "zmodyfikować" to wywalenie cebuli ;)

Magda C. pisze...

Mmm wygląda smakowicie :)

reservedbeinspired pisze...

Mniam, kolejny przepis poszedł do archiwum! :-)

swiat martity pisze...

Fajny przepis, na pewno wykorzystam bo mój mąż uwielbia keczup;)

Aguś kulinarnie pisze...

Pyszne mięsko:)

Aggie S pisze...

A zastanawiałam się dzisiaj co zrobić ze schabowych :) Że też wcześniej nie zobaczyłam tego przepisu. Ale na pewno go wypróbuję.

Dorka DOO pisze...

No a ja , to bez fantazji zupełnie jestem! Schab do tej pory przygotowywałam tylko w wersji tradycyjnych kotletów.
Na niedzielę robię jak nic schaba wg. Twojego przepisu :D

Kaś pisze...

już późno, a mnie wzięła okrutna ochota na takie mięsko!

Katarzyna O pisze...

Moim domownikom z pewnością ten smak by odpowiadał. ;)

Anna Nowak pisze...

mięso i kethup... robiłam już kiedyś takie połączenie i wyszło GENIALNE. Twojej wersji również spróbuje :)

Małgorzata K pisze...

można zrobić podobne danie z sokiem pomidorowym :)

Małgorzata K pisze...

smacznego :)
już biegnę do Ciebie :)

Małgorzata K pisze...

polecam :)

Małgorzata K pisze...

ja za keczupem nie przepadam, zjeść zjem, ale bez szaleństwa :) w tej potrawie jednak sprawdził się wyśmienicie :)

Małgorzata K pisze...

schab nie musi być nudny, prawda?

Małgorzata K pisze...

uważam, że gotowanie nie powinno być męczarnią :D szybko, prosto i smacznie :)

Małgorzata K pisze...

dziękuję :)

Małgorzata K pisze...

życzę smacznego :)

Małgorzata K pisze...

i takie jest :)

Małgorzata K pisze...

daj znać czy zrobiłaś i jak smakowało :)

Małgorzata K pisze...

smacznego w takim razie Wam życzę :)

Małgorzata K pisze...

bardzo :)

Małgorzata K pisze...

wypróbuj :) podobne rzeczy nam smakują, więc tym razem też pewnie nie zawiedziesz się :)

Małgorzata K pisze...

fantazję to Ty masz do innych rzeczy, do których ja się nie nadaję :)

Małgorzata K pisze...

smacznego, Aniu :)

Małgorzata K pisze...

i co tu teraz zrobić ;))))

Małgorzata K pisze...

moim też smakuje :)

Barbarossa pisze...

Mamy zamrożony kawałek schabu. Fantastyczny przepis. Na pewno skorzystam. :)

Małgorzata K pisze...

polecam :) prosto i smacznie :)

Gosia W. pisze...

A ja robie dziś na obiad ale z powodu małej ilości ketchupu zrobię z przecierem :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl