×

Najprostsza zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek

Zauważyłam, że przepisy na wykorzystanie lodówkowych resztek cieszą się wielką popularnością. Pewnie dlatego, że coraz więcej z nas stara się nie wyrzucać jedzenia. Wzrasta nasza świadomość, że na świecie jest zbyt dużo głodnych ludzi, aby lekką ręką wyrzucać do śmietnika to, co jeszcze jest dobre. Przy odrobinie dobrej woli możemy wykorzystać każdy okruszek, każdy kawałek wędliny czy mięsa. Nie wyrzucajmy, zastanówmy się jak to przerobić na coś smacznego zanim się zepsuje.
Moja dzisiejsza zapiekanka powstała z kilku ziemniaków, cebuli, jajek i szynki, która podsychała już i jakoś nikt nie chciał jej na kanapki. Przy okazji zauważyłam, ze w moim domu coraz mniej wędlin się je. Wypierają je sery i owoce. I chyba wychodzi to nam na zdrowie :)
No to teraz myjcie rączki i siadajcie do stołu :) zapraszam na zapiekankę :)






Składniki na 2-3 porcje:
7 większych ziemniaków,
2 średnie cebule,
3 jajka,
10-12 grubszych plastrów szynki,
pieprz świeżo mielony,
sól,
odrobina oleju do natłuszczenia formy.


Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Formę do zapiekania przesmarować lekko olejem, dno wyłożyć plastrami szynki. Na szynce ułożyć plastry ziemniaków, posypać lekko pieprzem (tej warstwy nie solić, ziemniaki nabiorą smaku z szynki) i ułożyć jajka. Na jajkach poukładać kolejną warstwę ziemniaków, lekko posolić i posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, a na niej resztę ziemniaków. Na samej gorze ułożyć pozostałe plastry szynki.
Zapiekankę przykryć - można do tego użyć kawałka folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków.



Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym.

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

34

Monika Nowak pisze...

Wygląda apetycznie

Natalia Tw pisze...

Ja robię coś podobnego, tylko zamiast szynki dodaję np. kiełbasę podlaską. A jajka są częścią sosu, a na wierzch daję starty ser żółty - wszystko po zapieczeniu jest pyszne. Dokładny przepis będzie na moim blogu w poniedziałek ;]

Dorka DOO pisze...

Fajne szybkie danie!

Małgorzata K pisze...

i jest smaczna :)

Małgorzata K pisze...

Twoja wersję też robię :) ziemniaczane zapiekanki są bardzo wdzięczne i dają duże pole do popisu :)

Małgorzata K pisze...

takie lubimy, prawda? :) w kuchni nie można się męczyć przecież :D

Marzena Szkodzińska pisze...

Takie zapiekanki są pyszne :-)

Katarzyna O pisze...

Bardzo lubię takie zapiekanki. :)

Angelika K. pisze...

Dobrze, że jestem po kolacji :) Uwielbiam takie cuda!

jedz z apetytem pisze...

lubie tak wszystko wykorzystac ;)))

anitk4 pisze...

faktycznie prosta i smacznie wygląda :)

Anna Nowak pisze...

ślicznie podana :)
Naprawde prosta zapiekanka :)

Magda C. pisze...

Super pomysł na zapiekankę, wygląda smakowicie :)

nat. pisze...

Małgosiu, super! Dobrze przygotowane, proste rzeczy są czasem najsmaczniejsze :)
Pozdrawiam ciepło! :*

Asia pisze...

Prosto, szybko i smacznie - takie przepisy lubię najbardziej :)

Justyna pisze...

wygląda bardzo apetycznie.. świetne zdjęcia:)

Anna i Elżbieta Krzyczkowskie pisze...

A kto powiedział, że synonimem słowa "smacznie" jest słowo "skomplikowanie" :) Pyszności mogą być proste.

Justyna Żak pisze...

świetnie się prezentuje i do tego jest szybka w przygotowaniu więc idealnie sprawdzi się w mojej kuchni:)

Barbarossa pisze...

Bardzo smakowicie to wygląda. Buziaki!

Małgorzata K pisze...

i szybkie, a to czasem bardzo ważne :)

Małgorzata K pisze...

ja też :)

Małgorzata K pisze...

mamy chyba podobne smaki :)

Małgorzata K pisze...

bo jedzenie trzeba szanować :)

Małgorzata K pisze...

i jest smaczna :)

Małgorzata K pisze...

...bo ja nie lubię męczyć się w kuchni ;)))

Małgorzata K pisze...

częstuj się, Madziu :)

Małgorzata K pisze...

coś o tym wiesz, prawda? :)
buziaki :*

Małgorzata K pisze...

ja też :)

Małgorzata K pisze...

dziękuję :)

Małgorzata K pisze...

skomplikowane rzeczy robi się rzadko, "od święta" i na święta
kuchnia nie może oznaczać umęczenia i stosu garów do mycia :D

Małgorzata K pisze...

życzę smacznego :)

Małgorzata K pisze...

Basiu, częstuj się :***

blaty kuchenne pisze...

Ja bym zmienił tylko jedno w tym zestawieniu, zamiast ugotowanego jajka, to jajko sadzone, albo jeszcze lepiej poszetowe. Mmmm te rozpływające się żółtko z bekonem i zapiekanymi ziemniaczkami... Magia.

Małgorzata K pisze...

Twoja wersja wydaje się równie smaczna :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl