×

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja takiego kogoś nie znam :) Kiedyś kupowałam takie bułeczki chętnie. W moim mieście jest miejsce znane każdemu, gdzie, odkąd pamiętam, stoją kolejki, czasem dość długie. Jednak od pewnego czasu jak ognia unikam gotowego jedzenia, wolę zrobić je sama. Szukałam więc sposobu, próbowałam i eksperymentowałam. W końcu postawiłam na nieco inną wersję. Postanowiłam farsz pieczarkowy owinąć surowym, własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiec. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, dlatego postanowiłam podzielić się nim z Wami. 





Farsz pieczarkowy:
około 30 dkg pieczarek,
2 średnie cebule,
sól, pieprz, ostra papryka - do smaku,
3 łyżki masła.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić.



Bułeczki:
2 i pół szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania ciasta,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek,
4 dkg świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
1 jajko,
4 łyżki masła,
kawałeczek żółtego sera do posypania bułek.


Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, stopione i przestudzone masło i sól.  Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ścianek naczynia. Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Pociąć na 4-6 pasków, na każdy wzdłuż nakładać farsz i zwijać, a następnie formować bułeczkę zakładając brzegi pod spód. Jeśli opisałam to mało zrozumiale, to piszcie :) Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować delikatnie mlekiem i posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - do lekkiego zrumienienia.




Podawać na gorąco lub na zimno, zamiast tradycyjnej kanapki.

Smacznego!

  • Disqus
  • Facebook

34

Anna Nowak pisze...

Sliczne bileczkki. Przekaska idealna ;)

reservedbeinspired pisze...

Mniam. Uwielbiam pieczarki, a juz zwłaszcza paszteciki z pieczarkami :)

Barbarossa pisze...

Małgosiu, w kiosku nie kupuję, przyjeżdżam do Ciebie. Tak pachną... Pozdrawiam Cię ciepło!
Ale mam u Ciebie zaległości...

Anna pisze...

Chyba jedne z ulubionych bułek, tych nie na słodko :) przepis wykorzystam na pewno :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Bardzo smacznie wyglądają w przekroju :) Nasz tata zajada się podobnymi z Lidla ale te są na pewno dużo lepsze!

Julia Nowakowska pisze...

Próbowałaś może kiedyś z innej mąki niż pszenna?

Małgorzata K pisze...

tej wersji bułeczek nie robiłam z inną mąką

Gabriela Borowiec pisze...

ale pyszne bułeczki :) mniam :) Pozdrawiam!

Marzena Szkodzińska pisze...

Pieczarki uwielbiam. Buły prezentują się smakowicie :-)

Aguś kulinarnie pisze...

Doskonałe!

Ava Valk pisze...

Idealna i pyszna bo u ciebie nie może być inaczej, serdeczności dla ciebie Małgosiu :)

Małgorzata K pisze...

dziękuję :) wyszły pyszne i takie jakie miały wyjść :)

Małgorzata K pisze...

to musisz takie upiec :)

Małgorzata K pisze...

no kochana, jak Ty już w końcu dojedziesz, to zaszalejemy w kuchni ;)))

Małgorzata K pisze...

życzę smacznego, wiem, że się nie zawiedziesz :)

Małgorzata K pisze...

ja uważam, że wszystko zrobione we własnej kuchni jest lepsze niż najlepsze kupione :)

Małgorzata K pisze...

dzięki, Gabrysiu :)
pozdrawiam również :)

Małgorzata K pisze...

musisz takie upiec :) i czekam na wrażenia :)

Małgorzata K pisze...

też tak (nieskromnie) uważam :))))

Małgorzata K pisze...

Avo, różnie to bywa, ale staram sie, aby było smacznie i ładnie :)

Anna i Elżbieta Krzyczkowskie pisze...

Uwielbiam takie propozycje!!! :) Kocham domowe pieczywo i szaleję za pieczarkami. Aż bym się chciała wprosić (tak na dłużej) :)

Małgorzata K pisze...

to ja już zacznę robić kolejną porcję ;)

Mikołaj Plich pisze...

Bardzo apetyczne :)

Ewa Kuchennie pisze...

Ależ cudne! Wyglądają przepysznie :)

Justyna Ratajczak pisze...

Takie buły kojarzą mi się z dzieciństwem :) w moim mieście była budka gdzie można było kupić przepyszne bułeczki z pieczarkami na ciepło, ach jak to smakowało!

Katarzyna O pisze...

Ależ zgłodniałam. Uwielbiam bułki z pieczarkami do tego jeszcze czerwony barszczyk i jestem w siódmym niebie. ;)

Magda C. pisze...

Wypasione bułeczki, mniam :)

Jola8000 pisze...

Świetne bułeczki na pewno kiedyś wypróbuję. Dołączam do grona obserwatorów :)

Małgorzata K pisze...

tez tak uważam :)

Małgorzata K pisze...

i takie też są w smaku :)

Małgorzata K pisze...

u nas też taka budka była, nawet nadal jest i nadal takie bułki sprzedają :) tylko że tamte są z gotowych bułek, a ja zrobiłam wszystko sama i zapiekłam surowe ciasto z farszem :) wyszło jeszcze smaczniej :)

Małgorzata K pisze...

masz rację, barszczyk do tego dopełni dzieła ;)))

Małgorzata K pisze...

częstuj się, smacznego :)

Małgorzata K pisze...

witam serdecznie, Jolu :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl