×

Zwijana drożdżówka z syropem klonowym, kardamonem i cynamonem

Piekłam ostatnio drożdżowe bułeczki z kajmakiem z tego przepisu >klik!< Zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam zrobić z niego małą zwijaną drożdżówkę. Powstałą ona z myślą o mojej przyjaciółce Grażynce, która uwielbia wszystko co z cynamonem ;) Drożdżówkę zwinęłam troszkę zbyt luźno i widać, że ma przerwy między warstwami, ale nie zmieniło to zaplanowanego smaku: pysznie, pachnąco cynamonem i kardamonem i słodko :) Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię karmić najbliższych ;)



Składniki:
300 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
50 ml oleju,
szczypta soli,
1 jajko.

Dodatkowo:
kilka łyżek syropu klonowego (ewentualnie płynnego miodu),
1 łyżka cynamonu,
1 łyżka mielonego kardamonu.


Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.
Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkować dość cienko na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przesmarować na całej powierzchni syropem klonowym - jeśli lubimy słodziej, to dajemy go więcej, jeśli mniej słodko, to wystarczy cienko. Następnie ciasto posypać cynamonem i kardamonem. Zwinąć w rulonik - dokładnie, dość ciasno, żeby nie wyszło z przerwami, jak u mnie ;)
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do lekkiego zrumienienia.
Upieczone i przestudzone ciasto można polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką lub tylko przesypać cukrem pudrem.




Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

18

Lisia kawiarenka pisze...

Piękna jest ta rolada, zwinięcie i dekoracja bezbłędne :) W ogóle przypomniałaś mi o możliwości zwijania rolad z ciasta drożdżowego! I świetny przepis, jako wielka fanka cynamonu, kardamonu i syropu klonowego nie mogłabym orzec inaczej ;)

jedz z apetytem pisze...

I love it ;)))

Amanda i Hubert pisze...

cudowny przepis (kochamy syrop klonowy), trzeba będzie wypróbować
i zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert

klaudyna148 pisze...

Piękna drożdżóweczka, ale by teraz taką zjadła.

Katarzyna O pisze...

Znowu pyszności. ;) Kusisz a ja bym chciała schudnąć.

Anna Nowak pisze...

Rolada wyglada zjawiskowo.

Magda C. pisze...

Przepiękna Ci wyszła ta drożdżówka :)

Małgorzata K pisze...

ja też uwielbiam te przyprawy :) z drożdżowym ciastem wspaniale harmonizują :)

Małgorzata K pisze...

me too ;)

Małgorzata K pisze...

wypróbujcie :) smacznego :)

Małgorzata K pisze...

a wiesz, ja też bym zjadła teraz :) ale już jej nie ma ;)

Małgorzata K pisze...

oj przestań z tym chudnięciem :****

Małgorzata K pisze...

dziękuję :)

Małgorzata K pisze...

najważniejsze, ze wyszła pyszna :)

Aggie S pisze...

Ależ to ciacho wygląda apetycznie. Narobiłaś mi Małgosiu wielkiego smaka :)

Felicja J. pisze...

Ależ smakowitości. Uwielbiam i cynamon i kardamon, a syrop klonowy poznalam niedawno. Taką drożdżówkę pożarłabym w 1 minutę. :)

Małgorzata K pisze...

za to jak ja idę do Ciebie, to zżera mnie zazdrość, że nie umiem tak cudownie władać igłą ;)

Małgorzata K pisze...

i u nas zniknęła prawie tak szybko ;))))

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl