×

Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną

Dzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać zamarynowane mięso, a konkretnie wołowinę. Połączyłam ją z wędzonym boczkiem i ugotowaną kapustą kiszoną. Sama byłam ciekawa ostatecznego smaku i nie zawiodłam się. Winna marynata nadała mięsu kruchości i lekko owocowego posmaku, boczek zapachu, a kapusta podkreśliła to wszystko. Nie podaję proporcji przy liście składników na zrazy, gdyż pozostawiam Wam decyzję ile boczku, ile kapusty. Można również zwinąć jeden, większy kawałek mięsa i zrobić dużą roladę, którą potem da się pokroić na plastry. Wszystko zależy od Waszego uznania :) Smak jest wspaniały, wiec warto spróbować :) Jest to danie, które idealnie pasuje na niedzielny obiad.



Marynata do mięsa:
2 litry wody,
niepełna szklanka octu,
szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),
łyżeczka ziaren pieprzu,
3 duże ząbki czosnku,
3 większe liście laurowe,
3 średnie cebule,
3 średnie pietruszki,
4 średnie marchewki,
1 łyżka soli.

Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno stać w lodówce.) W zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. 


Składniki roladek:
zamarynowana wołowina,
boczek wędzony,
ugotowana kapusta kiszona,
sól, pieprz do smaku,
odrobina oleju,
niewielka cebula,
2-3 ząbki czosnku.

Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy jeden większy kawałek, wtedy można go pokroić na grube plastry, rozbić tłuczkiem i uformować płaty. Ja miałam kilka mniejszych kawałków, które porozcinałam tylko nożem tworząc płat - nie rozbijałam go już.
Na lekko posolone mięso nakładać plastry boczku i kapustę kiszoną. Zwijać i spinać wykałaczkami, szpilkami do mięsa lub związywać bawełnianą grubą nicią. (Roladek nie obtaczać w mące.)
W natłuszczonym odrobiną oleju naczyniu do zapiekania układać roladki przekładając je plastrami cebuli i kawałkami ząbków czosnku. Nakryć arkuszem folii aluminiowej lub pokrywką naczynia, pozostawiając szczeliny dla parującej z mięsa wody. Udusić w temperaturze 170-180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Podczas duszenia obracać delikatnie mięso.


Podczas opiekania powstanie niezbyt ciemny sos, ale bardzo aromatyczny. Po wyjęciu mięsa sos z cebulą i czosnkiem można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Ja takiego zmiksowanego sosu nie zagęszczam już niczym.
Podawać z ulubionymi dodatkami jako drugie danie lub pokrojone plastry mięsa na zimno jako przekąskę.


Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

16

Barbarossa pisze...

Małgosiu, jutro mnie masz na obiedzie, czy chcesz czy nie... Buziaki!

Angelika K. pisze...

Pychotka!!!

Patrycja Pieguska pisze...

bosze, jak to smakowicie wygląda :P Jednak jestem łasuch, tylko popatrzę i już mi ślinka leci ;)

Katarzyna O pisze...

Mój mąż byłby wniebowzięty widząc takie zraziki na talerzu. :)

Małgorzata K pisze...

Basiu, obiad gotowy, czekamy ;)

Małgorzata K pisze...

oj tak :)

Małgorzata K pisze...

mamy podobnie :D

Małgorzata K pisze...

musisz mu takie zrobić :)

Gosia Szulc pisze...

mmmmm to jest dopiero konkret!

Magda C. pisze...

Fajne roladki, na bogato :)

Patrycja Pieguska pisze...

hehehe aż się boję spotkania, będziemy tylko siedzieć i jeść :P

Małgorzata K pisze...

i konkretny smak ;)

Małgorzata K pisze...

ale takie swojskie to "bogate" ;))

malenka pisze...

Smakowita niespodzianka w środku, muszę kiedyś wypróbować :)

Małgorzata K pisze...

na pewno nie zawiedziesz się :)

Gabriela Borowiec pisze...

pyszne mięsko :) pozdrawiam!

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl