×

Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo

Ewa Duszkiewicz z bloga Jedz z apetytem zainteresowała mnie orientalną kuchnią. Na razie nie czuję jeszcze za bardzo tych smaków, ale przecież od czegoś trzeba zacząć, prawda? Na pierwszy ogień poszedł börek, czyli coś w rodzaju zapiekanki z ciastem filo w roli głównej. Smaki bardzo zwyczajne, takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie börka staje się proste i szybkie. Polecam tę potrawę każdemu, kto chciałby spróbować czegoś "innego". Na pewno nie zawiedziecie się ani szybkością przygotowania, ani smakiem.
Razem z Ewą (i kilkoma innymi osobami) prowadzimy bloga Codzienne Debiuty  (zapraszam Was do zerknięcia) i przed świętami dotarła do każdej z nas paczuszka własnie od Ewy. W paczuszce znalazły się orientalne specyfiki, które mamy zamiar wykorzystać do wspólnego pichcenia :) Zapowiada się aromatycznie, smacznie i ciekawie :) Na pewno zaproszę Was wtedy na ucztę, a tymczasem dzisiaj börek podpatrzony  u Ewy >klik!<





Składniki:
opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów),

Sos mięsny:

300 g mielonego mięsa,
1 średnia cebula,
2 większe ząbki czosnku,
2 średnie marchewki,
1 niezbyt duża czerwona papryka,
1 puszka (400 g) pomidorów,
ok. 100 g startego żółtego sera,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki oleju.


Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.
Olej rozgrzać na nim  i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i przesmażyć przez około 10 minut. Dodać marchew i paprykę i wszystko razem poddusić przez około 3 minuty. Dodać posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.


Sos mleczny:
150 ml mleka,
2 jajka,
3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
sól i  pieprz do smaku, 
opcjonalnie łyżka posiekanej zielonej pietruszki.

Wszystko razem roztrzepać dokładnie.


Ciasto filo pociąć na szerokie paski. Wyższą formę do zapiekania wyłożyć papierem, a następnie paskami ciasta w taki sposób, aby wystawały one nad formę. Na ciasto nałożyć kilka łyżek mlecznego sosu, na sos znowu paski ciasta w podobny sposób. Na druga warstwę ciasta ponownie kilka łyżek sosu mlecznego, następnie trzecia warstwę ciasta. Na to ponownie sos mleczny i cały sos mięsny. Na górę rozsypać ser żółty, przykryć wystającymi paskami ciasta i zalać całość resztą sosu mlecznego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez około pół godziny, aż do lekkiego zrumienienia ciasta.
Na blogu Ewy znajdziecie zdjęcia, które Ewa zrobiła podczas przygotowywania börka  >klik!<



Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca. Ciasto filo z wierzchu jest lekko chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład do pracy, kiedy nie ma możliwości odgrzać dania. Polecam Wam börek. Daje olbrzymie możliwości kombinacji smaków i składników. Ja na pewno będę robić go często :)



Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

17

Felicja J. pisze...

Ale cudo, cudo cudo. Uwielbiam kuchnię orientalną. Głównie raczej do jedzenia niż przygotowywania, bo jestem w tym zbyt słaba. Gdzie można kupić ciasto filo? Bo ja myślałam by robić sama, ale nie mam tyle czasu. Obiecuje niedługo wpis na CD (wiesz na co), ale potrzebuję tematu i weny. W każdym razie chętnie zrobię takie borek, tylko muszę wiedzieć gdzie kupić ciasto filo. Ach...

Aguś kulinarnie pisze...

Bardzo ciekawe danie.W paczuszce z filo doskonale się prezentuje:)

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Wygląda znakomicie! Pojadłabym:):):).

Małgorzata K pisze...

ja ciasto kupiłam w Biedronce :) całkiem spora paczka, wystarczy na dwa takie dania :)

Małgorzata K pisze...

o właśnie, fajnie to nazwałaś :) paczuszka :)

Małgorzata K pisze...

szykuj i podjadaj ;))))

Renula pisze...

Danie więcej niż wspaniałe! ;) Zaintrygował mnie ten sos mleczny ;)

Katarzyna O pisze...

Nigdy nie próbowałam ciasta filo. Fajne połączenie smaków. :)

jedz z apetytem pisze...

Slow mi brak!!!! Dziekuje Gosi a przede wszystkim bardzo sie ciesze, ze Wam smakuje (albo bedzie smakowalo) ;) Milego dnia!

Barbarossa pisze...

Małgosiu, mogę wpaść? Wygląda pysznie? Miłego weekendu.

Małgorzata K pisze...

ja następnym razem dodam do niego więcej wina :)

Małgorzata K pisze...

spróbuj, to ciasto daje dużo możliwości :) jest trochę podobne do francuskiego, jednak nie jest takie warstwowe

Małgorzata K pisze...

smakuje smakuje :) na pewno zagości u nas na dobre :)

Małgorzata K pisze...

wpadaj Basiu :)

Magda C. pisze...

Zjadłabym i spróbowała! Aż ślinka cieknie;)

Małgorzata K pisze...

skuś sie i sama go przygotuj :) to naprawdę szybkie i proste :)

Świat Kobiet pisze...

ale mi narobiłaś apetytu z samego rana:)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl