×

Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką

Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem. Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać kuchnię, w której wszędzie pełno drobnych ziarenek. No cóż...przyznałam się do lenistwa własnie. Znalazłam jednak sposób, żeby częściej piec makowiec, ale nie wyzywać przy sprzątaniu... Sposób prosty: suchy mielony mak. Nie żadna masa makowa z puszki, lecz zwyczajny mak zmielony wcześniej. Taki mak można kupić w sklepach, z tego co wiem to kosztuje podobnie jak mak niemielony. Wygoda jeśli chodzi o użycie go jest bezcenna, polecam.



Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.:
Ciasto:
15 dkg masła,
8 łyżek cukru pudru,
20 dkg mąki pszennej,
szczypta soli.

Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać mąkę i połączyć wszystko szybko rozcierając w palcach. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

Masa makowa:
200 g maku - użyłam suchego mielonego
niepełna szklanka mleka
4 łyżki miodu
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła
4 białka jaja

Dodatkowo:
kilka łyżek dżemu porzeczkowego lub innego kwaskowatego
cukier puder do posypania po upieczeniu

Mleko zagotować z połową cukru, masłem, miodem, kardamonem i cynamonem. Dodać mak, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
(Jeśli korzystamy ze zwykłego maku, wtedy trzeba go wypłukać, zalać wrzątkiem i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Odstawić do przestygnięcia, odcedzić na gęstym sicie i zmielić maszynką do mielenia (z najmniejszym oczkiem) dwa razy. Potem zalać go gorącym mlekiem z resztą składników i wystudzić.)
W tym czasie 2/3 ciasta zetrzeć na grubej jarzynowej tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, aż lekko się zarumieni. Przestudzić lekko i przesmarować niezbyt grubo dżemem porzeczkowym lub innym kwaskowatym.
Białka ubić na sztywno z reszta cukru. Dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Nie musi bardzo dokładnie się połączyć z makiem, mogą pozostać kawałeczki piany. 
Masę makową wyłożyć na podpieczone i przesmarowane dżemem ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po lekkim przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.


Masa makowa jest dość słodka, dżem natomiast kwaskowy, co daje to świetne połączenie smakowe. Ciasto jest puszyste i lekkie. Podczas krojenia ani się nie kruszy, ani nie maże.


Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

9

jedz z apetytem pisze...

czy ja Ci juz mowilam jak wspaniala jestes osoba Gosiu ;))))

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

za tydzień i ja robię ciasto!

Małgorzata K pisze...

oj tam....nie zawstydzaj mnie :*

Małgorzata K pisze...

czekam na opinię jak wyszło :)

Magda C. pisze...

Fantastyczny! Zapisuję, muszę zrobić :)

Łukasz Majchrowski pisze...

Mega ciacho :)

Małgorzata K pisze...

życzę smacznego :)

Małgorzata K pisze...

ma jedną wadę: za szybko znika ;)

Anna i Elżbieta Krzyczkowskie pisze...

Wygląda rewelacyjnie! :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl