×

Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku

Kto z nas nie zna i nie lubi kapuśniaku? Chyba niewielu, prawda? Jest to bardzo popularna zupa, rozgrzewająca i o zdecydowanym smaku, która najczęściej pojawia się na naszych stołach zimą. Latem stawiamy na kapuśniaki z młodej kapusty, bardzo lekkie i delikatne. Zimą, kiedy wracamy do domu zmarznięci, chcemy rozgrzać się, więc sięgamy o cięższe zupy. Każda gospodyni ma swoje własne patenty na dobry kapuśniak i chyba za każdym razem wychodzi on troszkę inaczej :) Przynajmniej tak jest u mnie. Tym razem mój kapuśniak powstał na żeberkach i kawałku wędzonki. Mięsa po ugotowaniu nie kroiłam i nie dodawałam do zupy, lecz razem z warzywami zmieliłam na farsz do pierogów :) Można jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :)




Składniki:
około 30 dkg żeberek,
około 10 dkg wędzonego boczku,
około pół kg kiszonej kapusty,
3 średnie marchewki,
2 średnie pietruszki,
ćwiartka niewielkiego selera,
niewielka cebula,
3-4 ziemniaki,
sól, pieprz do smaku,
pół łyżeczki cukru,
3 liście laurowe,
1/3 ziaren ziela angielskiego.


Żeberka opłukać, włożyć do garnka z zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać obrane i opłukane warzywa, posolić lekko. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć z wywaru. Dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
W osobnym garnku ugotować kapustę kiszoną w połowie wywaru. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać do nich ugotowaną kapustę. Oczywiście wraz z wywarem, w którym się gotowała.
Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę, zrumienić go na patelni, niewielkim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i przesmażyć krótko. Wszystko dodać do zupy. Wszystko razem gotować jeszcze przez kilka minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.


Kapuśniak najlepszy jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki przegryzą się razem. Podawać z chrupiącym pieczywem.


Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

10

Aleksandra A. pisze...

Mniamoszki <3 Lubię kapuśniak, chociaż muszę mieć na niego ochotę ^^ Wczoraj jadłam u babci :) Tak się zastanawiam czy nie przejść na dietę kapuścianą na tydzień w celu oczyszczenia.... ^^

Magda C. pisze...

Wypasiony ten kapuśniak! Lubię taki :)

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Takie danie, które mogłabym zrobić dla męża, ale sama na pewno bym nie zjadła;).

Małgorzata K pisze...

ale na diecie to raczej boczek nie jest wskazany ;))))

Małgorzata K pisze...

my też lubimy :)

Małgorzata K pisze...

no coś Ty?? nie lubisz??

Marta Urbańska pisze...

najlepsza zupa na zimę!

Felicja J. pisze...

Uwielbiam kapuśniaka. Jedna z niewielu moich ulubionych zup. Wykorzystam niedługo i zrobię :)

Małgorzata K pisze...

jedna z najlepszych w każdym razie :)

Małgorzata K pisze...

u nas też szybko znika :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl