×

Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym

Cynaderki. Dla niektórych słowo-tajemnica. Dla innych coś, czego (jak się zarzekają) nigdy do ust nie wezmą. Cóż to takiego te cynaderki? To po prostu nerki, w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś uwielbiane i często goszczące na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, a trochę wyśmiewane. Zapomniane pewnie dlatego, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba je dokładnie oczyścić, wymoczyć i obgotować. Mało wdzięczna praca, podobnie jak przy flaczkach. Czy jednak nie byłoby warto spróbować tego, co dla naszych dziadków, a często i rodziców było przysmakiem? Nie zajadali się cynaderkami tylko dlatego, ze nie znali nic innego :) Zajadali się nimi, bo im smakowały. A naszym babciom i mamom chciało się je przygotowywać. 
Pozbądźmy się zatem dziwnych uprzedzeń i sprawdźmy jak smakują. Może się okazać, że są bardzo smaczne :)



Składniki:
około pół kg cynaderek wieprzowych,
około 10 cm kawałek pora,
1 średnia marchewka,
sól, pieprz do smaku,
2 średnie liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
majeranek,
odrobina soku z cytryny,
2-3 łyżki masła,
pół szklanki śmietany,
1 łyżka mąki pszennej.

Cynaderki namoczyć w zimnej wodzie na około pół godziny. Odlać wodę i powtórzyć - w sumie 3 razy. Porozcinać je, wykroić ze środka żyłki i zewnętrzne błonki. Uważać, żeby nie poprzecinać żyłek. Oczyszczone cynaderki ponownie namoczyć w zimnej wodzie na około 3-4 godziny. Wypłukać i pokroić w mniejsze paseczki.
Włożyć je do wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny. Wodę odlać, cynaderki przepłukać. Przełożyć do czystej posolonej do smaku wody i ugotować do miękkości - przez około 60-90 minut. Wodę ponownie odlać.

Por pokroić w talarki, marchewkę w kostkę i poddusić na maśle. Dolać wodę (w takiej ilości ile chcemy mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki. Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić sos i chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić majerankiem i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem lub ziemniakami.




Polecam :) Jeśli się skusicie, to sami będziecie zaskoczeni jak dobre są cynaderki :) i nie zrażajcie się tym, że ich przygotowanie jest tak czasochłonne, bo tak naprawdę najwięcej czasu pochłania dokładne wymoczenie cynaderek :)



Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

26

Aleks andra pisze...

Nigdy nie jadłam i średnio mnie to kręci, ale skoro lubię wątróbkę to może i to by mi smakowało? U mnie takie rzeczy kupowało się psu do jedzenia :D

Barbarossa pisze...

Małgosiu wygląda pysznie.
Kochana, miałam awarię komórki, proszę poślij mi sms -em Twój nr telefonu. Zadzwonię, jestem teraz w domu. Pozdrawiam Cię ciepło!

Barbarossa pisze...

Małgosiu wygląda pysznie.
Kochana, miałam awarię komórki, proszę poślij mi sms -em Twój nr telefonu. Zadzwonię, jestem teraz w domu. Pozdrawiam Cię ciepło!

Kobiety w sieci pisze...

Kiedyś moja mama robiła. Teraz rzadko nawet w sklepie widać . Ale bardzo lubię :)

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Od samego oglądania tyję;).

Katarzyna O pisze...

Nerki zawsze jadł w moim rodzinnym domu kot. Jakoś to nieapetyczne dla mnie, że miałabym to jeść. :/

Felicja J. pisze...

Chyba (bo mogę nie pamiętać) nigdy nie jadłam. Musiało być tak zrobione, że nawet nie zapamiętało mi się. Chętnie bym spróbowała :)

Krystyna Boner pisze...

Nie jadłam cynaderek. To nie moje klimaty. Ale mój M byłby zachwycony :)

Monika P. pisze...

Wygladają bardzo apetycznie :) Na pewno wypróbuję przepis :)

Małgorzata K pisze...

cynaderki strukturą i smakiem przypominają trochę żołądki drobiowe :)

Małgorzata K pisze...

:***

Małgorzata K pisze...

fakt, trochę trzeba się nachodzić, żeby je kupić ale warto :)

Małgorzata K pisze...

nie zauważyłam ;))))

Małgorzata K pisze...

tak naprawdę to wszystkie podroby i w ogóle mięsa są przed przygotowaniem niezbyt apetyczne :)

Małgorzata K pisze...

spróbuj :) wiem, że masz sporo cierpliwości, więc dokładne ich oczyszczenie nie będzie kłopotem dla Ciebie :)

Małgorzata K pisze...

Krysiu, spróbuj
jestem pewna, ze Ci zasmakują :)

Małgorzata K pisze...

życzę smacznego :)

Andrzej W pisze...

Nie jadłem nigdy cynaderek, wyglądają apetycznie w Twoim wykonaniu :)

Justyna Żak pisze...

przyznam się, że jeszcze takiego dania nie jadłam:)

Małgorzata K pisze...

spróbuj zatem, polecam :)

Małgorzata K pisze...

musisz koniecznie spróbować :)

Felicja J. pisze...

Kochana, u mnie z cierpliwością bywa raczej kiepsko.

Małgorzata K pisze...

wydaje Ci się :*

Anonimowy pisze...

bardzo pyszne wyszły dzięki za przepis chyba z ubiegłego wieku Andrzej

Małgorzata K pisze...

trzeba wracać do starych, sprawdzonych przepisów :)

Anonimowy pisze...

No HRABINO, fajnie że patrzysz szerzej

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl