×

Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną

Dzisiaj piątek, a do tego przedświąteczny, więc wypada podać na stół śledzia :) Tym razem w śmietanie, ale trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżej bazylii. Przepis dostałam od koleżanki, "poprawiłam" go lekko po swojemu i oto jest :) Zapraszam do stołu, jeśli Wam zasmakuje, to może przygotujecie go na święta? :)






Składniki:
4 płaty solonych śledzi
3 średnie cebule
1 łyżka cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
100 ml dobrej gęstej śmietany

Płaty śledziowe niezbyt mocno wymoczone (powinny być słonawe, gdyż śmietany nie solimy już) osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski lub kliniki - jak kto lubi. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Dodać sok z cytryny, pokrojone śledzie, bazylię i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny.


Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Można też podać jako klasyczną przekąskę :) 

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

14

Aggie S pisze...

O mniam uwielbiam śledzie :) W takim wydaniu jeszcze ich nie próbowałam więc czas najwyższy.

Pozytywna Mama pisze...

Uwielbiam śledzie w każdej postaci, mogłabym jej jeść nawet na śniadanie :-)

Małgorzata K pisze...

są troszkę inne, słodkawe i z delikatnym posmakiem bazylii :) pewnie Ci zasmakują :)

Małgorzata K pisze...

no to witam w klubie śledziożerców ;)
niebawem kolejna sałatka ;)

reservedbeinspired pisze...

Śledziki w śmetanie omomom, już niedlugo. :-)

Andrzej W pisze...

Lubię, nawet mamy teraz w domu, ale bez bazylii :)

Dorka DOO pisze...

Idealne na święta! Mniam :)

Salvador Dali pisze...

nie wiem, czy mogę to tak napisać, ale bazylia chyba trochę uszlachetniła ich smak?
Zapowiadają się bardzo kusząco! :)

jedz z apetytem pisze...

moja Mama bedzie zachwycona, bo uwielbia bazylie ;))) Super! tylko dlaczego cebule przesypuje sie cukrem? Nigdy o tym nie wiedzialam!

Małgorzata K pisze...

ja mogę cały rok je jeść :)

Małgorzata K pisze...

spróbujcie z bazylią :)

Małgorzata K pisze...

idealne :) niby tylko w śmietanie, ale jednak inaczej :)

Małgorzata K pisze...

własnie tak: uszlachetniła smak :) miałam małe opory przed takim połączeniem, ale okazało się że wyszło pysznie :)

Małgorzata K pisze...

cebula przesypana wcześniej cukrem zmięknie odrobinę, stanie się delikatniejsza
niektórzy parzą ją, ja wolę zasypać lekko cukrem :)
cukier również smakowo dobrze się komponuje :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl