×

Postna kapusta z grzybami


Kapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż w ten sposób traci się większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :)

Boże Narodzenie



Składniki:
ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty
3 garście suszonych grzybów
1 większa cebula
3 średnie liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo mielony pieprz - do smaku


Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej kilka godzin, najlepiej na noc. 
Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wtedy przed gotowaniem trzeba przepłukać ją lekko w zimnej wodzie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, poddusić na oleju, powinna się tylko minimalnie zrumienić. Odciśnięte i wypłukane grzyby pokroić niezbyt drobno i dodać do cebuli. Wszystko razem udusić do miękkości.
Ugotowaną i odciśniętą kapustę przełożyć do grzybów, dodać cukier, pieprz, ewentualnie odrobinę soli - do smaku. Przesmażyć krótko na większym ogniu i odstawić.


Boże Narodzenie

Kapusta najlepsza jest na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki przegryzą się. Ja przygotowuję ją 2-3 dni przed świętami :)

Smacznego!


  • Disqus
  • Facebook

6

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Piękne zdjęcia dania, którego nie lubię, bu;).

Anna pisze...

Aż zapachniało! Pychota!

Paula pisze...

Nie jestem fanką kapusty, bigosu itp. dań, ale pamiętam kiedyś jadłam u koleżanki kapustę pieczoną - nie wiem jak jej mama ją przygotowywała, ale zajadałam i aż mi się uszy trzęsły :)

Małgorzata K pisze...

nie wszystko da się lubić ;)))))

Małgorzata K pisze...

już niedługo pojemy sobie takich pyszności :)
buziaki dla Andrzeja :*

Małgorzata K pisze...

często jest tak, że czegoś nie lubimy i unikamy, a nagle ktoś poda zrobione inaczej i jesteśmy w szoku, ze pyszne :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl