×

Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

Jeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo wydrążenie jej zajmie nam "chwilkę" i momentami pewnie wystawi naszą cierpliwość na próbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :)


Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną


Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:
pół kilograma karkówki,
1 średnia pierś z kurczaka,
pól szklanki kaszy jaglanej,
pół suchej bułki,
mleko do namoczenia bułki,
sól, pieprz - do smaku,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
duża szczypta ostrej papryki,
3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki,
1 średnia marchew,
odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem.

Mięso zmielić maszynką ze średnim sitkiem lub bardzo drobno posiekać. 
Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Proporcje: 1 część kaszy jaglanej + 2 części wody. Gotować około 10-15 minut na małym ogniu.) Ugotowaną kaszę wystudzić.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Wszystko razem połączyć z przyprawami i dokładnie wymieszać.

Dynię umyć dokładnie. Z jej czubka ściąć "kapelusz". Używając noża i łyżki wydrążyć dynię aż do dna, usuwając jednocześnie pestki. Nałożyć do niej farsz ubijając go lekko długą łyżką, aby dostał się do samego dołu. Przykryć dynię "kapeluszem", nasmarować lekko olejem i owinąć folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekać przez około 70 minut. Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię i dopiec dynię zwiększając temperaturę do 190-200 stopni aż skórka się przypiecze. Można użyć termoobiegu.




Upieczoną dynię pokroić w grube plastry lub kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu.

Sos czosnkowo-pietruszkowy:
kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu,
3 ząbki czosnku,
pół pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też zetrzeć go na średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać do jogurtu, przyprawić i dobrze wymieszać.




Można ją podawać na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno, jako przystawkę.




Czyż nie wygląda jak kawałek słońca na talerzu? ;)

  • Disqus
  • Facebook

14

Elisabeth Brzeski pisze...

To trafilas dzis Malgosiu w moje smaki i gusty, choc zawsze u Ciebie sa wspaniale przepisy, to dzis, ta dynia i do tego kaszka jaglana, ktora uwielbiam i nawet dzis jadlam na sniadanie, przeszla moje wszelkie oczekiwania. Z pewnoscia wybornir smakuje i jak pieknie to wyglada. witualnie efekt bajeczny!! Dziekuje Ci za wspanialy przepis i serdecznie Cie Malgosiu pozdrawiam:):)

www.elisabeth-brzeski.blogspot.com

reservedbeinspired pisze...

Nie przepadam za daniami z kaszą... jakąkolwiek. Na święta z trudem idzie mi siegnięcie po łyżkę kaszy z grzybkami. :-)

Małgorzata Margaretka pisze...

Uwielbiam takie smaki :)

Justyna Żak pisze...

ale ciekawe danie, pierwszy raz coś takiego widzę, bardzo oryginalnie:)

Marta Urbańska pisze...

jak ja Co Gosiu zazdroszczę, że jadłaś takie smakołyki :)

Małgorzata K pisze...

Elu, jeśli lubisz dynie to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu :)

Małgorzata K pisze...

kasza jaglana w tym przepisie jest niewyczuwalna :) nadaje farszowi lekkości :)

Małgorzata K pisze...

ja też :)

Małgorzata K pisze...

dziękuję :) wyszło tak, jak to zaplanowałam ;)

Małgorzata K pisze...

musisz zrobić, zobaczysz jakie pyszne :)

rudy włos pisze...

zabij ale myślałam po miniaturce, że to ciasto:) a to takie cudo

Małgorzata K pisze...

no popatrz, nie wpadłam, że może skojarzyć się z ciastem :)

Felicja J. pisze...

Bardzo lubię dynię i kasze. Do jaglanej przekonałam się z czasem. W takim zestawieniu na pewno by mi pasowało. Trochę bym przerobiła to i Małgonia mogłaby zjeść :D

Barbarossa pisze...

Małgosiu, chyba przeprowadzę się bliżej Ciebie. Co za rarytasy!

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl