×

Ciasteczkowe choinki

Miałam już nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja (o dziwo!) też szybko i sprawnie. I oto są: ciasteczkowe choinki 😊

kruche ciastka, najlepsze kruche ciasto, świąteczne ciastka



Składniki:
300 dkg masła
15 dkg cukru pudru
40 dkg mąki pszennej
6-7 łyżek posiekanych bardzo drobno dowolnych orzechów
4 łyżki kakao
szczypta soli


Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką. Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao. Obie porcje wyrobić dokładnie - oczywiście oddzielnie. Można to ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje.
Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.
Wystudzone ciasteczka dekorujemy.


Lukier:
cukier puder
ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda
barwnik spożywczy

Do cukru pudru dolewamy 2-3 łyżki wody, barwnik i rozcieramy do uzyskania gęstego lukru.



Formowanie choinki zaczynać od największej gwiazdki. Na jej środek nakładać małą łyżeczką lukier, na lukier nakładać gwiazdkę większą aż do zbudowania choinki. 




Gotową choinkę odstawić na chwilkę, aby lukier zastygł, a następnie dekorować ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem.




I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)


...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)


Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają.

Życzę Wam smacznych choinek  😊
  • Disqus
  • Facebook

8

Kobiety w sieci pisze...

Super wyglądają z zielonym lukrem :))

Krystyna Boner pisze...

Śliczna i smaczna dekoracja na stole :)

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Gdybym nie była tak leniwa, to zrobiłabym taką.

Anna Nowak pisze...

Pieknie sie prezentuja Twoje choinki ;)

Małgorzata K pisze...

też bardzo mi się podobają :)

Małgorzata K pisze...

wygląda cudownie :) te choinki to taka nowa wersja muffinek ;))))

Małgorzata K pisze...

wcale nie jesteś leniwa, nie kłam ;P

Małgorzata K pisze...

dziękuję :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl