×

Buraczkowe ciasto czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową


Przepis na to ciasto powstał przypadkowo. W jednym z programów telewizyjnych (nie pamiętam jakim, na pewno nie był to polski program), zobaczyłam ciasto z buraków. Zaciekawiło mnie bardzo, zapisałam składniki i sposób wykonania. Kilka dni później ugotowałam buraczki, wystudziłam je i zabrałam się za pieczenie. I nagle okazuje się, że czekolada potrzebna do ciasta została dzień wcześniej podstępnie przez jakiegoś złośliwego chochlika zjedzona ;) Trzeba było improwizować, a z tej improwizacji powstał inny przepis. Ciasto okazało się smaczne, w smaku dawało się wyczuć słodkawy smak buraczków, który w połączeniu z dużą ilością kakao był bardzo oryginalny. Mogę Wam spokojnie polecić to ciasto, jeśli szukacie czegoś innego, czegoś bardziej oryginalnego :)

ciasto z buraków




Składniki:

4 nieduże czerwone buraki (przed ugotowaniem ważyły około pół kg)
150 g masła
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
5 łyżek dobrego gorzkiego kakao
5-6 łyżek bardzo mocnej kawy (2 łyżeczki drobno mielonej kawy zaparzonej i przecedzonej)
5 jajek,
szczypta soli
150 g mąki pszennej
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 


Buraki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej lub zmiksować w malakserze.
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko, kakao i 2/3 cukru. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu dodać starte buraki, kawę, skórkę pomarańczową, roztrzepane żółtka i dokładnie razem połączyć. 
Białka ubić na sztywna pianę z resztą cukru i szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą buraczaną. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest dopieczone.


ciasto z buraków

Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego lukru :)


ciasto z buraków

Ciasto ma przepiękny kolor, jest wilgotne i pięknie pachnące, konsystencją przypomina...sernik :)  Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem dobrej herbaty czy kawy stanowią niesamowicie pyszny duet :) Myślę, że na świątecznym stole takie ciasto będzie oryginalnie wyglądać :)



Smacznego!

  • Disqus
  • Facebook

8

Elisabeth Brzeski pisze...

Cudownie wyszla Ci ta improwizacja, Malgosiu !
Ciasto wyglada wspaniale, na dodatek jest zdrowe, bo z buraczkow i dla tych co uwielbiaja ciasta, sa wspaniala niespodzianka, aby wreszcie zaczac jesc zdrowe ciasta! Dziekuje za swietny przepis i serdecznie pozdrawiam:)

reservedbeinspired pisze...

Gosiu chyba chcesz abym ważyła tonę. Coraz wiecej Twoim przpeisów zapisuję i próbuję. :-)

Kobiety w sieci pisze...

To musi być dobre :) Podoba mi się skład, no i ta wilgoć w cieście :))

Konczi i Szpileczka pisze...

Piekna ta babka!! Az ślinotoku dostałam od samego patrzenia

Małgorzata K pisze...

do dań obiadowych mam większą fantazję i wyobraźnię niż do słodyczy, a to dziwne, bo słodycze uwielbiam pod każdą chyba postacią ;)))

Małgorzata K pisze...

nie grozi Ci nadwaga :) przynajmniej na razie nie musisz się tym martwić :****

Małgorzata K pisze...

mniam ;))))

Małgorzata K pisze...

ja uzależniłam się od Waszych odrywanych bułeczek kajmakowych :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl