Obserwuj bloga przez email

Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji

Pamiętacie odrywane bułeczki z kajmakiem? Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie licząc czasu wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;)
Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę je pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. Efekt widać na zdjęciach :)


Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji


Składniki:
600 g mąki pszennej,
45 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju,
szczypta soli,
2 jajka.

Dodatkowo:
tabliczka czekolady
spora garść jagód goji,
cukier do posypania.

Przygotować ciasto:
Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.
Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.

W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty i wyłożyć nim blaszaną (lub silikonową) formę do muffinek.

Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części ile chcemy mieć bułeczek, każdą lekko spłaszczyć i nakładać po 2-3 kostki czekolady i kilka jagód goji, formować "pakieciki" i układać w papierowych papilotkach, stroną z łączeniem do dołu.


Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji

Bułeczki posmarować mlekiem i posypać grubym cukrem, a następnie odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20 minut. Powinny być lekko złote. 

Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji

Nadzieniem do takich bułeczek może być wszystko co lubicie. Ja tym razem miałam pod ręką czekoladę i jagody goji, więc tego własnie użyłam :)

Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji

Następnym razem może pokuszę się o śliwki? :)

Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji



31 komentarzy:

  1. a moge uzyc suchych drozdzy? ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że możesz
      znalazłam taki przelicznik w gramach:
      10,2 g drożdży świeżych --> 4,3 g drożdży suszonych --> 3,2 g drożdży instant

      Usuń
  2. pysznie wyglądają, super Ci wyrosły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wyrośnięte! Ale śliczne. Świetny pomysł na dodanie jagód i czekolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś drożdżowe mnie nie lubiło, teraz pokochaliśmy się ;)

      Usuń
  4. Małgosiu jakie ładne, wyrośnięte babuszki. :))
    Co do mojej sprawy z naciąganiem mnie na majty. Firmę każdy znajdzie, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę....oszuści od majtek. A ja wolę nie ryzykować, z tego co wiem to szemrany interes i "biznesmeni" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. strasznie mnie wkurzają ci dzwoniący i próbujący namówić na coś, nie zawsze uczciwi :/
      wyrobiłam sobie nawyk kierowania ich z jakimkolwiek zapytaniem na maila :D skoro mają wszystkie moje dane to niech mailowo zapytają ;)

      Usuń
  5. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pięknie i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite! Tylko takie schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne, pyszne i zdrowe. :) Czegoż można chcieć więcej? Sięgnąć i zjeść, a zjadłabym. :)
    Pozdrawiam. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, mam podobnie, jak zaglądam do Ciebie :)

      Usuń
  9. Wyglądają przepysznie... ja ostatnio przytyłam - zero słodyczy... Chyba... Pozdrawiam Cię Małgosiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przytyłaś? nie wierzę :) a nawet jeśli to i tak wyglądasz zabójczo :*

      Usuń
  10. Świetny przepis! Już go sobie zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo rannyy! pycha te muffinko-bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastycznie wyrośnięte, takie pulchne i mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj Gośka! Co Ty jeszcze wymyślisz ! Żeby to szło tak sięgnąć z obrazka...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale cudne. Smakowicie wyglądają. Pożarłabym w 5 sekund wszystkie :) A jeszcze z czekoladą... Mniam.

    OdpowiedzUsuń

TU MOŻESZ WKLEIĆ KOD REKLAMY