×

Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji

Pamiętacie odrywane bułeczki z kajmakiem? Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie licząc czasu wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;)
Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę je pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. Efekt widać na zdjęciach :)


Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji


Składniki:
600 g mąki pszennej,
45 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju,
szczypta soli,
2 jajka.

Dodatkowo:
tabliczka czekolady
spora garść jagód goji,
cukier do posypania.

Przygotować ciasto:
Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.
Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.

W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty i wyłożyć nim blaszaną (lub silikonową) formę do muffinek.

Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części ile chcemy mieć bułeczek, każdą lekko spłaszczyć i nakładać po 2-3 kostki czekolady i kilka jagód goji, formować "pakieciki" i układać w papierowych papilotkach, stroną z łączeniem do dołu.


Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji

Bułeczki posmarować mlekiem i posypać grubym cukrem, a następnie odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20 minut. Powinny być lekko złote. 

Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji

Nadzieniem do takich bułeczek może być wszystko co lubicie. Ja tym razem miałam pod ręką czekoladę i jagody goji, więc tego własnie użyłam :)

Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji

Następnym razem może pokuszę się o śliwki? :)

Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji



  • Disqus
  • Facebook

31

eve label pisze...

a moge uzyc suchych drozdzy? ile?

Justyna Żak pisze...

pysznie wyglądają, super Ci wyrosły:)

Małgorzata K pisze...

myślę że możesz
znalazłam taki przelicznik w gramach:
10,2 g drożdży świeżych --> 4,3 g drożdży suszonych --> 3,2 g drożdży instant

Małgorzata K pisze...

dzięki :)

Krystyna Boner pisze...

Ale wyrośnięte! Ale śliczne. Świetny pomysł na dodanie jagód i czekolady.

Dieta moja pasja. pisze...

Małgosiu jakie ładne, wyrośnięte babuszki. :))
Co do mojej sprawy z naciąganiem mnie na majty. Firmę każdy znajdzie, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę....oszuści od majtek. A ja wolę nie ryzykować, z tego co wiem to szemrany interes i "biznesmeni" :)

eve label pisze...

Dziękuję:)

KasiekGotuje pisze...

wyglądają bardzo apetycznie :)

Kosmetyki_W_Moim_Świecie pisze...

Super!! :)

Madzik pisze...

wygląda pięknie i pewnie tak samo smakuje :)

Anna pisze...

Smakowite! Tylko takie schrupać :)

Moje Wypieki I Nie Tylko pisze...

Cudne, pyszne i zdrowe. :) Czegoż można chcieć więcej? Sięgnąć i zjeść, a zjadłabym. :)
Pozdrawiam. Danusia :)

Barbarossa pisze...

Wyglądają przepysznie... ja ostatnio przytyłam - zero słodyczy... Chyba... Pozdrawiam Cię Małgosiu.

Renula pisze...

Świetny przepis! Już go sobie zapisałam :)

Marcela pisze...

ooo rannyy! pycha te muffinko-bułeczki!

Gosia Szulc pisze...

ale pycha śniadaniówki :)

Małgorzata K pisze...

kiedyś drożdżowe mnie nie lubiło, teraz pokochaliśmy się ;)

Małgorzata K pisze...

strasznie mnie wkurzają ci dzwoniący i próbujący namówić na coś, nie zawsze uczciwi :/
wyrobiłam sobie nawyk kierowania ich z jakimkolwiek zapytaniem na maila :D skoro mają wszystkie moje dane to niech mailowo zapytają ;)

Małgorzata K pisze...

dziękuję :)

Małgorzata K pisze...

:)

Małgorzata K pisze...

o tak, są pyszne i bardzo delikatne :)

Małgorzata K pisze...

częstuj się Aniu :)

Małgorzata K pisze...

Danusiu, mam podobnie, jak zaglądam do Ciebie :)

Małgorzata K pisze...

przytyłaś? nie wierzę :) a nawet jeśli to i tak wyglądasz zabójczo :*

Małgorzata K pisze...

ciekawe czy Ci zasmakuje :)

Małgorzata K pisze...

bardzo pycha, sama spróbuj :)

Małgorzata K pisze...

łap jedną!
;)))

Sosna pisze...

Fantastycznie wyrośnięte, takie pulchne i mięciutkie :)

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Ależ piękna zastawa!

Dorka DOO pisze...

Oj Gośka! Co Ty jeszcze wymyślisz ! Żeby to szło tak sięgnąć z obrazka...

Felicja J. pisze...

Ale cudne. Smakowicie wyglądają. Pożarłabym w 5 sekund wszystkie :) A jeszcze z czekoladą... Mniam.

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl