×

Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami

Zastanawialiście się kiedyś czym pachnie dom? Ale nie mieszkanie, budynek, ale DOM. To jedyne i wyjątkowe miejsce na ziemi. Są domy, które pachną środkami do sprzątania, bo pani domu przywiązuje wagę do czystości. Są domy pachnące woda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy zdominowały mój dom. Mój mąż powiedział kiedyś, wracając po kilkutygodniowym pobycie poza domem, że już przed drzwiami czuje, ze jest w domu; że mógłby być niewidomy, ale zapach naszego domu zawsze wyczułby :) No tak, biorąc pod uwagę, ze przebywa poza domem więcej niż w domu, że na jego powrót przygotowuję sporo pysznego jedzenia, to nie miałby trudnego zadania - trafiłby na pewno ;)
Dzisiaj zapraszam Was na drożdżowe ciasto z dodatkiem dyniowego przecieru. Ciasto pachnące cynamonem i kardamonem, puszyste i pyszne :) Częstujcie się :) Pomysł znalazłam tam >klik!<, ale nieco zmodyfikowałam przepis. Dlatego u mnie spiralka w cieście nie jest żółta, lecz cynamonowa :)





Składniki na dwie średnie formy keksowe:
pół kg mąki,
50 g drożdży,
2 jajka + 1 żółtko (białko zostanie do posmarowania ciasta przed pieczeniem),
100 g stopionego masła,
100 g cukru,
1/2 szklanki mleka,
3 łyżki dyniowego puree,
1 łyżka cynamonu,
płaska łyżeczka mielonego kardamonu (opcjonalnie),
1/2 łyżeczki soli.


Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru aż się rozpuszczą. Dodać kilka łyżek ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Jajka i żółtko ubić lekko z reszta cukru.
Do podrośniętego rozczynu wsypać przesianą mąkę, sól, jajka z cukrem, masło i ciepłe mleko. Połączyć wszystko dokładnie, zagniatając przez chwilę. 
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do drugiej dodać puree dyniowe, cynamon i kardamon oraz 2-3 łyżki mąki. Zagnieść również gładkie i elastyczne ciasto o konsystencji zbliżonej do "białej" części. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, to dodać więcej mąki. Jej ilość jest uzależniona od wilgotności puree.

Obie części ciasta odstawiamy do wyrośnięcia w miskach przykrytych czystą ściereczką na około godzinę.

Wyrośnięte obie części ciasta rozwałkować na prostokąt na blacie podsypanym lekko mąką. Czym szerszy będzie jeden z brzegów, tym więcej warstw będzie miała spiralka po upieczeniu. Ciasto białe ułożyć na dyniowym lub odwrotnie i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, czyli zaczynając od tego krótszego :)
Ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.



Kruszonka:
50 g masła,
3 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
3/4 szklanki mąki,
4 łyżki posiekanych orzechów.


Masło rozetrzeć palcami wraz z mąką i cukrem. Na koniec dodać orzechy. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte posmarować je odrobiną białka i posypać kruszonką.
Ja przedtem nacięłam ciasto wzdłuż, aby rosnąc utworzyło niewielką "rynienkę, którą potem wypełniłam lukrem i orzechami.

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut do lekkiego zrumienienia.



Po upieczeniu wyjąć na kratkę, żeby przestygło. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :)




Lukier:
cukier puder,
sok z cytryny,
garść orzechów.

Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi niezbyt drobno orzechami.





...a czym pachną Wasze domy? :)
  • Disqus
  • Facebook

23

Anna i Elżbieta Krzyczkowskie pisze...

Wygląda tak niesamowicie, że trudno oderwać oczy! Jestem pod ogromnym wrażeniem.
Ps. poproszę kawałeczek (w porywach do całości) :)

Asia W pisze...

Pięknie się prezentuje :) cudny ten zawijasek w środku

Felicja J. pisze...

Poproszę kawałek :) Mój cynamonu nie toleruje, więc nie będę próbować zrobić w domu. Inne ciasta za to robię i jest ok :)

gin pisze...

Mój dom też pachnie jedzeniem. Obojętnie, kiedy byś nas nie odwiedziła - albo ciasto, albo obiad, albo herbata owocowa ;) I jak tu ma człowiek schudnąć, jak te zapachy tylko kuszą i kuszą...?
I Twoja drożdżówka też kusi. Ogromnie :)

Magda C. pisze...

Jaka cudowna drożdżówka! Mam nadzieję, że mój dom, taki naprawdę mój będzie pachnieć ciastem drożdżowym i kubkiem gorącej czekolady :)

Małgorzata K pisze...

to ciasto też zrobiło na mnie wielkie wrażenie, jak zobaczyłam je pierwszy raz :)

p.s. posyłam kurierem ;)))

Małgorzata K pisze...

właśnie on zwrócił moją uwagę :)

Małgorzata K pisze...

zrób bez cynamonu, daj na przykład dużo wanilii

Małgorzata K pisze...

pachnący jedzeniem dom to chyba taki prawdziwy :) podobają mi się piękne, niemal sterylne mieszkania, ale nie umiałabym chyba tak żyć :) wolę moją wiecznie upaćkaną czymś kuchnię ;))))

Małgorzata K pisze...

mmmm...cudowny zapach :)

Barbarossa pisze...

Małgosiu, nie poczęstuję się tym razem. Przytyło mi się...
A wygląda pysznie... Pozdrawiam.

Felicja J. pisze...

Ale super pomysł. Na pewno tak zrobię. U mnie w domu pachnie głównie małym dzieckiem. To nie chodzi o pieluchy, tylko raczej dziecięce pranie. Lubię ten zapach :)

Barbarossa pisze...

Małgosiu napisałam maila... Pozdrawiam.

Zafascy Nowane pisze...

Ślicznie wygląda i na pewno też tak smakuje :)

Sosna pisze...

Fantastycznie wygląda z tym ślimakiem! :)

Madlene P pisze...

Piękny! Już sam jego widok pobudza apetyt :)

Małgorzata K pisze...

Basiu, Ty przytyłaś? :) nie wierzę :)

Małgorzata K pisze...

zapraszam zatem do stołu :)

Małgorzata K pisze...

dziękuję :)

Małgorzata K pisze...

jak teraz patrzę, kiedy nawet okruszka już nie ma, to potwierdzam: zjadłoby się ;))))

Małgorzata K pisze...

najcudowniejszy zapach świata :*

Dorka DOO pisze...

Nie, no jak tu sobie słodyczy odmawiać? Normalnie nie idzie :)

Małgorzata K pisze...

mam ten sam problem ;)))))

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl