×

Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu

Jesień oznacza dynię w mojej kuchni. Najczęściej pod postacią zupy nasyconej zapachem i smakiem imbiru, której nie mamy dość.  Czasem placuszki się trafią, czasem puree. Ostatnio pokusiłam się o ciasto z dyni. Wyszło jakoś tak z nudów, z chęci na coś słodkiego i z konieczności zagospodarowania niewielkiej dyni, która nie mieściła się już na kuchennym blacie ;) A że dzień był ponury, więc na rozgrzewkę dorzuciłam troszkę pachnących przypraw i syrop imbirowy zamiast polewy czy lukru. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło pyszne, słodkie i pachnące :) Chcecie kawałeczek? :)


Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu



Składniki:
3 jajka,
1 szklanka cukru,
2 i pół szklanki startej drobno dyni,
1 szklanka oleju,
3-3 i pół szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu,
3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy.

Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię jeśli puściła dużo soku i dodać. Po wymieszaniu, na samym końcu dodać mąkę i dokładnie wszystko połączyć.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Piekłam to ciasto pierwszy raz, jednak zastanawiam się nad dodawaniem proszku i sody. Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki dodanej dyni. Myślę, że bez spulchniaczy przypominałoby swoją strukturą brownie. Muszę to sprawdzić :)


Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu

Aby podkreślić smak nie polewałam ciasta żadną polewą, lecz (tak jak wspomniałam wyżej) podałam w dzbanku syrop imbirowy. Spróbujcie sami, jakie to pyszne :)

Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu

Przepis na syrop imbirowy znajdziecie tam >klik!< można go zrobić bardzo szybko i prosto :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

32

Asia W pisze...

Czysta rozpusta :) pysznie wygląda

Anna i Elżbieta Krzyczkowskie pisze...

Wygląda wspaniale! Wydaje się być bardzo wilgotne, a takie lubię najbardziej.
A syropu imbirowego nigdy nie próbowałam.

Pozdrawiam i zapraszam do nas.

pollyzeczki pisze...

wspaniale ciacho !! wilgotne i do tego ten imbir!! mniam!

Konczi i Szpileczka pisze...

Mniam, zjadłabym takie aromatyczne ciasto!!! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Ten miód to za dużo dobroci;), ale generalnie zapachniało mi...:).

Magda Lena pisze...

Wygląda przepysznie :)

Dorka DOO pisze...

Jak zwykle kusisz...

Tanika i Wojtas pisze...

Ale smakowicie wygląda, a zapach czuję aż przez monitor, i ciasta i syropu... Muszę wypróbować ;) Poluję za dyną :)

Małgorzata K pisze...

smakuje podobnie ;)))

Małgorzata K pisze...

ostatnio jestem zakochana w imbirze, ale ciiiii ;) to tajemnica ;)

Małgorzata K pisze...

u nas "suche" ciasta średnio są lubiane, więc to ciacho zniknęło dość szybko :)

Małgorzata K pisze...

jak ja do Was idę to od razu jestem głodna :)

Małgorzata K pisze...

miodu w nim nie ma, ale smakuje pysznie :)

Małgorzata K pisze...

częstuj się :)

Małgorzata K pisze...

kuszę, bo muszę ;)))) hihihihi...

Małgorzata K pisze...

ciekawa jestem Twojej wersji takiego dyniowego ciasta :)

ProjektującyJD pisze...

Bardzo ładnie podane ciacho - zmysł estetyczny na wysokim poziomie :)

Małgorzata K pisze...

dziękuję :)

Sylwia M pisze...

Chyba by mi smakowało, jeszcze nigdy takiego nie jadłam :)

Felicja J. pisze...

Ciasto z dyni!!! Musi być pysznościowe. Takie to ja chętnie zrobię. A jakiś inny syrop można dać zamiast lukru/polewy?

gin pisze...

To ja poproszę kawałeczek, bo wygląda cudnie :)

Marta Urbańska pisze...

piękna babeczka :)

Małgorzata K pisze...

spróbuj, polecam :)

Małgorzata K pisze...

możesz dać to co lubisz :)

Małgorzata K pisze...

częstuj się śmiało, dla wszystkich starczy :)

Renula pisze...

Widać, że takie wilgotne, super! I ten syrop...mmm

Małgorzata K pisze...

a jaka pyszna! :)

Małgorzata K pisze...

ja czaję się na ten Twój słynny sernik :)

Ciążowe Zachcianki pisze...

Lubię takie korzenne pyszności:) Chętnie wypróbuję.

Magda C. pisze...

Bardzo ciekawe ciasto, chętnie zjadłabym kawałek :)

Paulina pisze...

Bardzo fajna strona. Polecam i zapraszam na mój blog www.supertesty.blog.pl

Suchy lód pisze...

A ja nigdy w życiu nie jadłem ciasta z dodatkiem dyni - podejrzewam że jest smaczne ale co najważniejsze bardziej wilgotne niż inne - przepis do wypróbowania :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl