×

Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami

Dzisiejszy wpis i to pyszne ciacho dedykuję pani Monice z internetowego sklepu Anielskie Przysmaki. Ze sklepem tym współpracuję od ponad roku i był to fajny i smaczny rok. Dlatego pomyślałam, że dobrze byłoby podsumować ten czas i napisać o moich wrażeniach.
Jak trafiłam na Anioły? Przygotowywałam ubiegłoroczne spotkanie blogerek, a sklep ofiarował nam nieco swoich smakowitości :) I nawet nie wiem kiedy moje i pani Moniki kontakty wyszły poza ramy organizowanego zlotu. Otrzymałam propozycję współpracy, którą przyjęłam z wielka radością. Kilka potraw powstało z inspiracji otrzymanymi produktami. 
Czym ujęła mnie właścicielka Anielskich Przysmaków? To przede wszystkim niesamowicie ciepła i wrażliwa kobieta. Matka dwojga urwisów, ciekawa świata i ludzi, reagująca na cudze nieszczęścia. Mało takich osób jest teraz. 
Duży szacunek dla Człowieka, cierpliwość do współpracujących blogerek i dobre słowo dla każdego :) cała Monika :)
Chciałabym więcej napisać o Niej, ale nie wiem czy mogę, więc napiszę tylko tyle: dziękuję za ten rok kochane Anielskie Przysmaki :*

Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami


Składniki ciasta:
(przepis inspirowany tartami z MojeWypieki.com)
niepełna szklanka mąki pszennej,
5 łyżek cukru pudru,
1 łyżka drobnego cukru waniliowego,
pół kostki zimnego masła,
1 żółtko,
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany,
szczypta soli.


Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Najlepiej użyć malaksera, żeby masło nie rozpuściło się od ciepła rąk. Jeśli jednak nie mamy malaksera, wtedy można przesiekać dokładnie wszystko dużym, szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Można również zwykłą blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Odstawić do lodówki na kolejne pół godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na niego obciążenie, żeby nie wyrosło: specjalne ceramiczne kulki, suchą fasolę, suchy groch, etc. Ciasto podpiec przez około 10 minut, usunąć papier z obciążeniem i dopiec ciasto przez kolejny kwadrans.
Można zrezygnować z dociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.
Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.

Krem:
300 ml śmietany kremówki,
2 tabliczki białej czekolady.

Dodatkowo:
konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,
świeże borówki.

Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę przestudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać płynną czekoladę i wymieszać delikatnie. 

Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami

Ciasto przesmarować niezbyt grubo konfiturami. Na to wyłożyć śmietanę z czekoladą. Wierzch wysypać borówkami. Odstawić do lodówki na godzinkę :)

Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

40

Pata-Patu pisze...

Wygląda przepysznie. :)

Różowa Pantera pisze...

aż głodna się zrobiłam;p

Marta U pisze...

mnie nie wolno, ale kawałek bym zjadła :) no dobra dwa! :)

Magda C. pisze...

O rany, piękna tarta! Uwielbiam białą czekoladę w takich cudeńkach :)

jedz z apetytem pisze...

Gosiu, lubie jak piszesz!

Ania pisze...

Mmmmmm zjadlabym!!!!:) wyglada cudnie i pewnie tak tez smakuje

Blond Ivy pisze...

Pyszności, a do tego jeszcze te piękne zdjęcia, które nie pomagają w pohamowaniu apetytu :)

Zapraszam na mojego bloga:
www.blondivy.blogspot.com

Dominika Ostach pisze...

Pycha :) piękne zdjęcia. Aż ślinka leci :D

Barbarossa pisze...

Małgosiu, takie przysmaki serwujesz... Oj a w bioderka idzie... Buziaki!

Salvador Dali pisze...

o mamusiu.. cudowne, cuuudooowne! <3 aah... dla mnie bomba ;)

Dorka DOO pisze...

Wygląda jak deser Aniołków :)

Asia W pisze...

cudowną tarę wyczarowałaś :)

Katarzyna Kłos pisze...

Uwielbiam takie połączenie smaków :D pysie

Kobiety w sieci pisze...

O rany, świetnie wyglada i pewnie też tak smakuje :) Muszę wreszcie blaszkę do tarty kupić :)

Małgorzata K pisze...

i tak własnie smakuje :)

Małgorzata K pisze...

przepraszam ;))))

Małgorzata K pisze...

nie rozdrabniajmy się : trzy ;)))))

Małgorzata K pisze...

ja też :)

Małgorzata K pisze...

dzięki, Ewuniu :*

Małgorzata K pisze...

częstuj się, Aniu :)

Małgorzata K pisze...

Dziękuję Ivy :) pracuję cały czas nad zdjęciami, myślę, że z czasem będą jeszcze lepsze :)

Małgorzata K pisze...

Twoim bioderkom nic nie zagraża, Piękna Kobieto :)

Małgorzata K pisze...

częstuj się :)

Małgorzata K pisze...

dziękuję za miłe słowa :) zapraszam do stołu :)

Małgorzata K pisze...

masz rację, anielski deserek :)

Małgorzata K pisze...

dziękuję Asiu :)

Małgorzata K pisze...

ja bardzo lubię bitą śmietanę i białą czekoladę :)

Małgorzata K pisze...

powinnaś :)

Justyna Gonczaronek pisze...

Przepięknie wygląda :)

Patrycja Pieguska pisze...

zdecydowanie nie mogę tu wchodzić, się znowu obśliniłam, jak można robić takie smaczności, a co gorsza pokazywać w taki piękny sposób;)

pozdrawiam ciepło
:*

Felicja J. pisze...

Wygląda smakowicie. Chociaż przyznam, że najbardziej interesują mnie Twoje przybory kuchenne. Forma na tartę i te wszystkie inne. Też chcę takie :P

Myszka pisze...

Musiała być przepyszna !!!

Małgorzata K pisze...

dziękuję :*

Małgorzata K pisze...

oj tam oj tam ;))))

Małgorzata K pisze...

formę kupiłam w tesco na wyprzedaży :) kosztowała dosłownie kilka złotych :)

Małgorzata K pisze...

no właśnie...niestety....BYŁA ;))))

gin pisze...

Cudowna ta tarta, musiała smakować bajecznie :)

Anna i Elżbieta Krzyczkowskie pisze...

Bałam się wejść na ten przepis bo wiedziałam, że się zakocham. I stało się... Strzała amora trafiła prosto w serce i uruchomiła ślinotok.

Zapraszamy do nas, do kuchni matki i jej córki:
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

Małgorzata K pisze...

szkoda tylko, że tak szybko zniknęła ;)

Małgorzata K pisze...

mam tak samo, jak przypomnę sobie smak tego ciasta ;))))

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl