×

Przecier pomidorowy z bazylią

Jeszcze jest czas na ostatnie przetwory. Warto wykorzystać fakt, że w tym roku sezon przetwórczy trwa wyjątkowo długo :) W mojej piwnicy najwięcej przetworów jest z cukinii i z pomidorów. Jednym z moich ulubionych jest przecier pomidorowy z bazylią. To świetny pomysł na zupę pomidorową pachnąca latem w środku zimy. Przygotowanie takiego przecieru jest łatwe, a doznania smakowe i zapachowe zimą - bezcenne :) 

Przecier pomidorowy z bazylią



Składniki:
mocno dojrzałe pomidory,
świeża bazylia.

Pomidory opłukać, wykroić środki i zmielić maszynką do mielenia.  Gotować na niewielkim ogniu często mieszając przez około pół godziny lub do najbardziej odpowiadającej gęstości. Bazylię opłukać, oberwać listki i drobniutko posiekać. Pod koniec gotowania dodać do pomidorów. 
Jeśli ktoś nie lubi drobinek pestek czy skórek w zupie, to przed dodaniem bazylii można taki przecier przetrzeć przez sito. Ja używam najdrobniejszego sitka do mielenia, które w wystarczającym dla nas stopniu rozdrabnia pestki i skórkę.
Tak przygotowany przecier przelać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut.


Przecier pomidorowy z bazylią


Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

16

Ava Valk pisze...

Ach Małgosiu, u Ciebie zawsze inspirująco, buziaki :)

Magda C. pisze...

Taki domowy najlepszy :)

miraga pisze...

Może zrobię, bo u mnie świeżej bazylii dostatek.

Różowa Pantera pisze...

ooo bazylia:)

Elisabeth Brzeski pisze...

Prosty a zarazem swietny w swym skladzie, bo od razu z bazylia!! Dziekuje za przepis i pozdrawiam:):)

pollyzeczki pisze...

robię podobnie ale bez bazylii i pesteczki mi nie przeszkadzaja :)

Felicia J. pisze...

Mniam, mniam. Aż mam ochotę taki przecier zrobić, ale nie mam teraz możliwości...

Małgorzata K pisze...

dziękuję za dobre słowo :)

Małgorzata K pisze...

bez porównania :)

Małgorzata K pisze...

zrób, polecam :)

Małgorzata K pisze...

pycha bazylia :)

Małgorzata K pisze...

my wręcz uwielbiamy pesteczki, gdyż nadają innego, fajniejszego smaku :)

Małgorzata K pisze...

bo lepiej samemu zrobić taki przecier niż szukać w sklepach gotowców :)

Małgorzata K pisze...

sezon pomidorowy jeszcze chwilkę potrwa, więc może się uda :)

Barbarossa pisze...

I znów wspaniały przepis. Małgosiu, kiedy Ty to wszystko robisz? :)

Małgorzata K pisze...

to się samo robi, Basiu :) w przerwie między serialem, a kawą ;))))

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl