×

Kanapkowa pasta z bobu

Sezon na bób w pełni. Zajadamy się nim często, najczęściej w postaci ugotowanych ziaren, czasem polanych roztopionym masłem :) Ostatnio jednak ugotowałam większą porcję bobu i - o dziwo! - całkiem sporo go zostało. Pokusiłam się zatem o zrobienie pasty do chleba i, jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Pasta zniknęła szybko, ale na pewno będę ją jeszcze robić, bo smakował nawet sąsiadce, która przy okazji została nią poczęstowana :)


Kanapkowa pasta z bobu



Składniki:
około 2 szklanek ugotowanego i wyłuskanego bobu,
50-70 ml oliwy z oliwek,
sól, świeżo zmielony pieprz,
3 większe ząbki czosnku,
1 serek topiony (100 g),
pół łyżeczki posiekanego drobno tymianku,
pół łyżeczki posiekanej drobno mięty,
zimna przegotowana woda.

Bób zmielić lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i zimną wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sam bób jest dość suchy, jeśli pozostała Wam woda z gotowania go, można ją wykorzystać do rozrzedzenia bobu, który po zmieleniu daje bardzo gęstą i suchą masę.
Do bobu dodać serek, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dobrze wymieszać lub zmiksować blenderem. Pastę spróbować i doprawić według własnego smaku. 


Kanapkowa pasta z bobu


...pysznie smakuje świeży chleb z taką pastą :)


Kanapkowa pasta z bobu

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

16

Konczi i Szpileczka pisze...

Kolejny raz spotykam się z pastą z bobu i przyznam, ze jest ona inspiracją .. Pięknie wygląda ;)

Klaudia Pałka pisze...

Pysznie się prezentuje :) Muszę spróbować!

Barbarossa pisze...

Dzisiaj już 2 raz czytam o przepisie pasty z bobu. Każdy przepis inny, muszę więc wypróbować oba przepisy. Buziaki!

Nashelly pisze...

Uwielbiam bób! Super pasta :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Kobiety w sieci pisze...

A ja pierwszy raz słysze o paście z bobu :))

Marcela pisze...

jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!

Małgorzata K pisze...

zgadza się :) taka pasta to inspiracja do wielu różnych smaków :)

Małgorzata K pisze...

pyszna bomba ;)

Małgorzata K pisze...

polecam Basiu :) to bardzo smaczny dodatek :)

Małgorzata K pisze...

nie wierzę ;)))))

Małgorzata K pisze...

polecam :) na pewno będzie smakować :)

Małgorzata K pisze...

ja też lubię bób :) a to jest smaczna jego "wersja" ;)))

KasiaS1980 pisze...

Mniam. Uwielbiam bób i potrafię go jeść codziennie (szkoda, że sezon jest taki krótki, choć mrożony też daje radę). Na pewno kiedyś zrobię taką pastę, bo wygląda obłędnie.

Małgorzata Margaretka pisze...

Lubię takie klimaty :) Ciekawa jestem smaku pasty :)

Małgorzata K pisze...

zrób zrób :) na pewno zasmakuje Ci :)

Małgorzata K pisze...

smak jest bardzo ciekawy :) bób idealnie nadaje się na bazę do past kanapkowych :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl