Obserwuj bloga przez email

Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami

Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które powstało z konieczności zagospodarowania nadmiaru owoców. Kolejny recykling jedzeniowy ;) Kupiłam nektarynki i po prostu zapomniałam o nich. Leżały sobie w lodówce i czekały. Kiedy je stamtąd wyjęłam były już mocno dojrzałe i trzeba było szybko je zjeść. Postanowiłam przesmażyć je lekko z jabłkami i połączyć z ciemnym, delikatnym biszkoptem. Na górze ułożyłam kruche ciasteczka, które straszyły w szafce - pewnie gdyby były w czekoladzie, to zostałyby już dawno zjedzone, a tak...nikt ich nie chciał ;) Powstało pyszne ciasto, które z mig zniknęło. Na szczęście zdążyłam uratować kawałek dla Was ;)

Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami



Składniki ciasta na formę 25x36 cm:
4 jajka,
3 czubate łyżki mąki pszennej,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżki kakao.


Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto przestudzić.

Owoce:
6 nektarynek mocno dojrzałych,
6 średnich jabłek,
2/3 szklanki cukru,
sok z cytryny.

Jabłka umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić dość dużą kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i przesmażyć krótko na średnim ogniu. 
Nektarynki umyć, wyjąć z nich pestki i pokroić w podobnej do jabłek wielkości kostkę. Dołożyć do jabłek i poddusić przez niecałą minutę.
Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku.

Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami

Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche ciasteczka. Łasuchy mogą udekorować całość bitą śmietaną.

Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami

Ciemne ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców. Ma jedną wadę: znika zdecydowanie za szybko ;)

Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Wspaniałości. Dibry pomysł na ciasto a ja mam od groma przesmażonych jabłek. Oproczjabkecznika zribie to ciasto. Wydaje sie proste. Sernik zniknal w takim tempie, ze nie zdazylam zrobic zdjecia. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to już wiem, co u Felicji będą jeść do kawki ;)))

      Usuń
  2. Renty ale mi narobiłas smaku. Teraz będę musiała to ciasto upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ Ty to masz zmysł kreatywności! Jak Ty wpadasz na te wszystkie przepisy, a co najważniejsze jakim cudem one Ci tak świetnie wychodzą??? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem jak, ale może dlatego że lubię jeść? :))))))

      Usuń
  4. Świetne ciasto i jeszcze ta bita śmietana, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dawno nie byłam, lecę w gościnę ;)

      Usuń
  5. Małgosiu, glądam zdjęcia i oblizuję się. Przepysznie to ciasto wygląda. Pozdrawiam Cię weekendowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basieńko, częstuj się największym kawałkiem :***

      Usuń
  6. wygląda bosko :) no i ta śmietana czy może być coś lepszego :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietana to zwieńczenie pysznego dzieła ;)))) hihihihi...

      Usuń
  7. Ale pyszności! Wygląda nieziemsko, a pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudnie wygląda to ciasto! zdjęcia fantastyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś smaka, wygląda pysznie :) jedzmy jabłka !

    http://runningworldd.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może nie aż tak, ale faktycznie na talerzu ładnie się prezentowało...zanim zostało zjedzone ;))))

      Usuń
  11. wspaniale polączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda świetnie Gosiu :) zjadłabym kawałek :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...