Lekki dżem z cukinii z miętą jest pysznym, samodzielnym orzeźwiającym deserem lub dodatkiem do świeżego pieczywa lub innych deserów. Sprawdź mój przepis.
Lekki dżem z cukinii z miętą jest raczej połączeniem musu z galaretką, gdyż to właśnie galaretka jest “spoiwem” zmiksowanej cukinii. Był to pierwszy dżem, jaki przygotowałam z niej, ale nie ostatni. Cukinia jest jednym z warzyw, które uniwersalnie pasują do dań słodkich i wytrawnych. Ponieważ ma w sobie dużo wody, należy ją dobrze odparować podczas gotowania. Dodatek galaretki z jednej strony dodaje smaku, a z drugiej zagęszcza dżem-mus. Świeża mięta dodaje orzeźwiającego smaku i aromatu.
Przepis na lekki dżem z cukinii z miętą
Składniki:
- ok. 1,5 – 2 kg cukinii
- ok. 300 g cukru
- 3 galaretki o smaku kiwi
- sok z małej cytryny
- mała garstka listków świeżej mięty
Jak zrobić lekki dżem z cukinii z miętą – krok po kroku
- Słoiki umyć i wyparzyć.
- Cukinie umyć, a potem wyciąć środek z pestkami i obrać, jeśli ma twarda skórę.
- Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości wody. (Można ją ugotować na parze, jeśli ktoś ma większy parowar.)
- Dodać cukier i zagotować. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.)
- Listki mięty dorzucić do cukinii i wszystko razem zmiksować lub przetrzeć przez sito, a potem zagotować.
- Na końcu wlać sok z cytryny, dodać sypkie galaretki i całość dokładnie wymieszać aż galaretka rozpuści się.
- Gorący dżem nakładać do słoików, a te od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem.
- Dżem, kiedy jest zimny, wtedy staje się konsystencja zbliżony do galaretki. W temperaturze pokojowej przypomina mus jabłkowy.
Wskazówka
Jeśli dżem ma mieć konsystencje bardziej sztywną, wtedy wystarczy dodać 2 porcje sypkiej galaretki.
Spróbuj także innych domowych słodkich przetworów
(Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.)
Czekoladowe powidła śliwkowe, czyli czekośliwka lub śliwkowa nutella to pyszna wersja klasycznych powideł z dodatkiem kakao lub czekolady.
Aksamitny dżem jeżynowo-porzeczkowy, bardzo delikatny, odpowiednio słodki.
A czy można pasteryzować?
Aniu, żelatyny nie powinno się gotować, bo to ją osłabia. Ja jednak wlewam taki bardzo gorący mus do wyparzonych słoików. W zasadzie to nie pamiętam, aby coś się zepsuło.
Agar agar wolno gotować, więc zawsze zamiast galaretki można taki zamiennik zastosować.
Ale chyba z żelatyną to na zimę się nie przechowają?
Anna, moje się przechowują spokojnie, choć znikają znacznie szybciej niż bym chciała ? Pilnuję tylko, żeby słoik z nakrętką był wyparzony i najlepiej gorący jeszcze, a potem od razu wlewam ten mus i szybko zakręcam. Robię tak od lat i naprawdę nic się nie dzieje.
Co za kolory? wygląda zjawiskowo, słyszałam o nim, ale nigdy nie robiłam, kusisz? Będę musiała zrobić pod mojego małego łobuza, sam kolor kusi?
Ostatnie dwa lata nie robiłam, bo najpierw przeprowadzka, a potem remont. W tym roku zrobię podwójną porcję, bo to uniwersalny dżem i szybko znika.
Małgosiu, przyznaję – nigdy nie jadłam, ale ten przepiękny zielony kolor i oczywiście dodatek mięty bardzo mnie kuszą 🙂 Nie wiem co na to moi domownicy, ale zrobię żeby posmakowali i oczywiście nie powiem im cóż to takiego było 🙂 Pozdrawiam 🙂
czekam na wpis u Ciebie i opinię o dżemie 🙂
Muszę kiedyś spróbować takiego dżemu!
Piękne zdjęcia i smakowite przepisy, obserwuję i będę odwiedzać:)
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
dziękuję za te miłe słowa, lecę do Ciebie 😉
Wygląda przepysznie. Kolorek ma cudny.
gwarantuję, że smakuje tez przepysznie 🙂
Ależ ma fenomenalny kolor! Coś pięknego 🙂
a żebyś zapach i smak poczuła 🙂 to dopiero jest fenomenalne 🙂
Piękne zdjęcia 🙂 Narobiłaś mi apetytu 🙂
dziękuję 🙂
Kolor piękny . :)))
smak też 🙂
Dżem z cukini robiłam, ale nie dodawałam do niego nigdy mięty a bardzo podoba mi się ten pomysł
mięta bardzo tu pasuje, podobnie jak z musem jabłkowym 🙂
Wow jaki ciekawy pomysł na dżem 🙂
sama byłam zaskoczona smacznym efektem 🙂
Kreatywna Małgosia!
Małgosiu, czy jest Ci potrzebna weryfikacja obrazkowa w komentarzach?
weryfikację włączam co jakiś czas "na chwilę", aby ograniczyć spam w komentarzach 🙂
o kurcze! jestem zachwycona!
ja też 😉
Wygląda zachęcająco i przepysznie, śliczne zdjęcia! 🙂
dziękuję pięknie 🙂
uściski dla Andrzeja :*
Ale piękny kolor! 🙂
też mi się podoba 🙂
Dziękuję za przepis, przetestowany – smak niestety nie podszedł, dla mnie zbyt sztuczny – ale to pewnie kwestia gustu. U mnie cukinia na słodko na razie się nie sprawdziła. Kolorek za to wyszedł pięknie 😉
Pani Krzysztofo, proszę kombinować ze smakami i łączyć z ulubionymi. Cukinia jest w zasadzie tylko bazą, wiec może zmiksowanie jej np. z jabłkami lub porzeczkami sprawdziłoby się? Inną kwestią jest to, że faktycznie każdy ma swoje smaki i nie zawsze coś, czym zachwycają się inni, nam posmakuje.
Serdecznie pozdrawiam! ?
Ale u Ciebie pysznie, kolorowo, pięknie. Po prostu genialnie 🙂
Dżemik zrobiłaś świetny i cudnie to pokazałaś 🙂
dziękuję 🙂 dżemik jest faktycznie rewelacyjny, mój ulubiony 🙂
Jaki kolor 🙂 Za miętą nie przepadam, za to przepis powędruje do mojej siostry 🙂
a ja miętę pod każdą postacią 😉
Cukinia z miętą i dżem. Taaki z chęcią bym zjadła. Naprawdę smakowita opcja. No i zdrowa.
musisz zrobić 🙂 smacznego 🙂
Wspaniały kolor 🙂
dziękuję 🙂
Kolor fantastyczny i nigdy bym nie zgadła ze to dżem z cukinii:)
fajna zagadka: dać na spróbowanie i zapytać co to jest ;)))
No nie powiem, żeby mi ślinka nie pociekła. Kolor przepiękny jeszcze tylko poznać smak:)
musisz zrobić i spróbować 🙂
wygląda przepięknie <3 szkoda, że w tym roku cukinię zeżarły mi ślimaki 😉
no zobacz, a wszędzie wysyp cukinii! miałaś pecha do ślimaków :*
Nareszcie Małgosiu dotarłam do Ciebie.
Pierwszy raz słyszę o dżemie z cukinii. Dostaliśmy 2 cukinie od zięcia, jedna poszła na leczo… już prawie zjedzone, a druga? Może się skuszę na ten dżemik, ale pewnie mi nie wyjdzie… Pozdrawiam Cię ciepło!
mam nadzieję, ze się skusiłaś, Basiu ;)))
A galaretkę to w proszku dodać?
tak, wsypać proszek 🙂
zaraz edytuję przepis, żeby nie było wątpliwości 🙂
Wygląda przepięknie !! 🙂 Pewnie świetnie smakuje. Jestem bardzo ciekawa smaku. Może zrobię. Piękne zdjęcia 🙂
dziękuję za miłe słowa 🙂
Piękny kolor! Szkoda, że nie widziałam tego wcześniej i nie kupiłam galaretek 🙁 Zapraszam do mnie na "cukinię do szarlotki"
już do Ciebie biegnę 🙂
Jadłam dżem z cukinii potwierdzam jest pyszny :))))) piękne fotki
cukinia stała się moim ulubionym warzywem ze względu na swoja wszechstronność 🙂