×

Cukinia w zalewie musztardowej

Cukinia w tym roku obrodziła. Nie pamiętam, żeby było jej tak dużo. Wszystkie robiące przetwory na zimę gospodynie przerabiają ją w zastraszających ilościach. Ja też do nich dołączyłam i powoli moja piwniczka zapełnia się głównie cukinią ;) W planach mam jeszcze dżem, ale najpierw muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć ich nie mogę  ;)
W poprzednich latach robiłam ogórki w zalewie musztardowej, ale pomyślałam, że skoro cukinii jest tak dużo i jest ona tak bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać w różnoraki sposób, posiekaną drobno do sałatki lub samodzielny dodatek do obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka. 

Cukinia w zalewie musztardowej


Składniki zalewy:
6 szklanek wody
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki octu
3 łyżki oleju
2 łyżki soli
słoiczek ulubionej musztardy.

Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik:
kilka-kilkanaście ziaren pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
mały listek laurowy,
1/2 - 1/3 łyżeczki ziaren białej gorczycy.

Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i przestudzić.
Cukinię pokroić w słupki. Jeśli jest już duża, to wydrążyć środek z pestkami, obrać ze skóry jeśli jest twarda. Pokroić w słupki lub inne dowolne formy. Układać w słoikach, na to przyprawy i zalewać zalewą.
Pasteryzować w tradycyjny sposób.

Cukinia w zalewie musztardowej


Taka cukinia świetnie smakuje zimą jako dodatek do drugiego dania. Jest też pyszną zakąską :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

18

Felicia J. pisze...

Kochana, jakie cuda wymyślasz. Jadłam ogórki w musztardzie i je bardzo lubie. Ale cukinia??? Musi smakować wybornie. Podziwiam Cie.

Marzena Próchniak pisze...

U mnie cukinia czeka na pasztet ;) A może warto byłoby też skorzystać z Twojego przepisu <3

pollyzeczki pisze...

no i super :) skoro moga byc ogórki moze i cukinia :) pyszny pomysł ;)

Melania W pisze...

Tak robię ogórasy ;P

codojedzenia pisze...

Fajny przepis! Nigdy jeszcze nie zaprawiałam cukinii

Dorka DOO pisze...

Też tak właśnie robie ogórki . Musze też i cukinię spróbować :) Dzięki za pomysł :)

Magda C. pisze...

Ooo ciekawy pomysł :)

Małgorzata K pisze...

cukinii tyle w tym roku, że trzeba kombinować ;)

Małgorzata K pisze...

do pasztetu nie doszłam, muszę uśmiechnąć się o przepis do Ciebie :)

Małgorzata K pisze...

przecież cukinia i ogórek to takie smakowe rodzeństwo ;)

Małgorzata K pisze...

ja też ;)

Małgorzata K pisze...

cukinia jest chyba jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw :)

Małgorzata K pisze...

spróbuj, polecam :)

Małgorzata K pisze...

a jaki smaczny ;)))

Barbarossa pisze...

No takiej cukinii też jeszcze nie jadłam... To teraz mam problem, czy dżemik, czy ta propozycja...

Małgorzata K pisze...

jedno i drugie ;)

Konczi i Szpileczka pisze...

?Bardzo ciekawy pomysł, jeszcze tak nie robiłam

Małgorzata K pisze...

zrób, polecam :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl