×

Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem

Cukinia tu, cukinia tam. O, jeszcze tam widzę cukinię! Przecież ja też muszę wreszcie coś ugotować lub upiec z niej! No i ugotowałam. Tak na początek i na dobre rozpoczęcie cukiniowego sezonu. 
(I tu złapałam się za głowę, bo przecież cukinia w tym roku już była na blogu! Skleroza jakaś??) No dobra, niech ta zupa będzie kontynuacją cukiniowego szaleństwa ;)
A przy okazji, jak co roku o tej porze, pojawia się językowo - przyrodnicza zagwozdka: czy cukinia to kabaczek, czy może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie WY macie na ten temat? ;)

Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem



Składniki:
1 pierś z kurczaka,
1 średnia cukinia (o wadze mniej więcej kilograma),
2 średnie marchewki,
niewielki kawałek selera,
2 średnie pietruszki,
2-3 łyżki oliwy,
garstka makaronu,
sól, świeżo zmielony pieprz,
2 średnie liście laurowe,
7-8 ziaren ziela angielskiego,
1 łyżeczka cukru.

Pierś z kurczaka posiekać drobno nożem, dodać sól, pieprz i 2-3 łyżki zimnej wody, dobrze wszystko razem wyrobić. Odstawić do lodówki.
Cukinię pokroić w kawałki. Jeśli ma twardą skórę, obrać ją najpierw. Przełożyć do garnka i zalać wodą w takiej ilości, aby poziom wody był powyżej cukinii na około 3-4 cm. Ugotować do miękkości, odstawić z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oliwie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.
Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. 
Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.


Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem

Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa nie przypomina zupy - krem, jest lekko zawiesista (od makaronu gotowanego w niej), ma delikatny smak. 

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

12

Anonimowy pisze...

na bank jutro zrobię kochana!!
buziak kreska

Marta M pisze...

ładnie wygląda, więc na pewno bosko smakuje :)

Małgorzata K pisze...

zrób zrób :) smacznego :)

Małgorzata K pisze...

na zdjęciu średnio wyszło :) ale w smaku jest naprawdę pyszna :)

Felicia J. pisze...

Mniam pulpeciki :) Dobrze, że się obiadem najadłam.

Dorka DOO pisze...

Jeszcze nie jadłam zupy z cukinii , wygląda apetycznie :)

Małgorzata K pisze...

zrób taką zupkę, jest w sam raz dla Was :)

Małgorzata K pisze...

ja szykuję się do zupy-krem z cukinii, więc wypatruj :) może skusisz się, żeby którąś zrobić :)

Andrzej W pisze...

Lubię zupy z wkładką mięsną :)

Małgorzata K pisze...

mój mąż też :) pewnie jak większość mężczyzn :)

Barbarossa pisze...

Małgosiu, nie mam pojęcia czy cukinia i kabaczek to to samo, ale wiem, że je uwielbiam. Twój przepis jest rewelacyjny. Pozdrawiam.

Małgorzata K pisze...

zupka jest smaczna, polecam :) buziaki :***

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl