×

Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi

Na dobry sernik apetyt jest zawsze. O każdej porze roku chętnie go zjemy, prawda? Dla wszystkich łasuchów mam dziś sernik z masą krówkową. Słodki i pyszny, taki w sam raz. Bez zbędnych słów zapraszam Was na sernik z masą krówkową.

Sernik z masą krówkową



Składniki (tortownica o średnicy 17 cm):
400 g twarogu
5 jajek
50 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki)

Spód:
150 g kruchych ciastek
50 g masła

Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły w lodówce przechowujemy.

Do przygotowania tego sernika użyłam blendera z pojemnikiem. Można jednak użyć zwykłego miksera.
Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z masłem - w blenderze idzie to błyskawicznie. Na wyłożoną papierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry.
Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem w miseczce i przesypać do masy serowej. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
Połowę masy serowej wylać na spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki "kleksami" na ser. 
Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych.

Sernik z masą krówkową

W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie się rzadkości masy serowej. Taka właśnie powinna być przed upieczeniem.


Sernik z masą krówkową

Sernik jest wilgotny, ma delikatną strukturę. O wspaniałym smaku chyba nie muszę przekonywać? Połączenie sernika z krówką to niebo w gębie 😊

Sernik z masą krówkową


Sernik z masą krówkową



Smacznego!

p.s. przed podaniem dobrze jest schłodzić ten sernik w lodówce 😊


  • Disqus
  • Facebook

48

Fav Cook pisze...

Wow, wygląda obłędnie! Z chęcią wprosiłabym się na kawałek :)

Felicia J. pisze...

O Matko! Muszę ze wstydem przyznać, że jak tylko ten sernik ujrzałam to aż zaśliniłam monitor. Nie dość, że zdjęcia powodują, że aż chce się go zjeść to w ogóle mi smaku narobiłaś. Jeszcze ciągle myślę o serniku dedykowanym mojej córci :D

Testerka pisze...

Wygląda fantastycznie! Już widząc miniaturkę - przepadłam. Szósty zmysł słodyczoholika podpowiadał mi, że to musi być coś pysznego. Ale mi narobiłaś ochoty, mniam :)

Aggie S pisze...

Szkoda że tak daleko mieszkasz bo byłabym częstym gościem na kawie u ciebie :) Sernik wygląda obłędnie.

Karolina G. pisze...

Szkoda ze Malgosia sprobowac nie moze :-)

pollyzeczki pisze...

poproszę kawałeczek tego cuda :)

Dorka DOO pisze...

Ja też chcę! Może można cos zrobić z blogiem takiego, żeby komentatorzy mogli posmakować ? ;)

IVONA pisze...

O rany Małgosia...zamieszkaj ze mną proszę!
byś mi mogła serwować takie smakołyki codziennie...albo nie...bo bym kwadratowa się zrobiła haha:) a tu sezon na bikini w pełni:)

Kobiety w sieci pisze...

Z krówka nigdy nie jadłam, nawet bym nie pomyślała, żeby tak połączyć :))

Natalia Tw pisze...

On musi być pyszny i nie wydaje się być bardzo trudny...myślę, że spokojnie się pokuszę o jego zrobienie:)

Asia W pisze...

Fantastycznie się prezentuje :) pozdarwiam

Siwa pisze...

strasznie apetyczny blog, gratuluję :) a serniczek wygląda i brzmi przepysznie!
pozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com

eve label pisze...

wygląda pysznie :) a pieczemy z termoobiegiem, czy tylko góra-dół?

Małgorzata K pisze...

ja w przypadku sernika nie używam termoobiegu, gdyż nie chcę żeby za bardzo wyrastał :) jeśli sernik pod wpływem wyższej temperatury szybko rośnie, to może popękać :)

Małgorzata K pisze...

częstuj się, jeszcze trochę zostało ;)

Małgorzata K pisze...

teraz już nie masz wyjścia, musisz upiec :)

Małgorzata K pisze...

oj pyszne pyszne :) musisz upiec, robi się szybko, tylko piecze długo troszkę :)

Małgorzata K pisze...

...i obu nam rosłaby pewna część ciała...hihihihi... ;)))

Małgorzata K pisze...

mama Małgosi spróbuje i powie jej czy dobre ;))))

Małgorzata K pisze...

proszę bardzo :) nawet dwa ;)

Małgorzata K pisze...

Dorka, zgłoś pomysł do google, może coś wymyślą ;)))))

Małgorzata K pisze...

myślisz, że naszym panom spodoba się to? ;))))

Małgorzata K pisze...

krówki, kajmaki i karmele wszelkiego rodzaju kochają się z sernikami :)

Małgorzata K pisze...

jeśli masz blender z pojemnikiem czy mikser z dzbanem to spokojnie możesz nim wszystko zrobić :)

Małgorzata K pisze...

pięknie dziękuję :) również pozdrawiam :)

Małgorzata K pisze...

dziękuję za smaczne słowa ;)
pozdrawiam serdecznie :)

Kobiety w sieci pisze...

Akurat piekę, oby wyszło :))) Niech moc będzie ze mną ;)

Małgorzata K pisze...

czekam na wieści jak wyszło :)

Dorka DOO pisze...

Hi hi hi , dobrze! ;)

Małgorzata K pisze...

;))))))

Marta Sieniawska pisze...

Wygląda bezbłędnie :) Moja babcia robi wafla z masą krówkową - uwielbiam ten smak, więc pewnie ten sernik rozpływa się w ustach :)

Kobiety w sieci pisze...

Gośka hmm..., no nic, podeślę i zobaczysz heh :)

Felicia J. pisze...

Popłakałam się. Moja córeczka ma cudny sernik. Mam pytanie odnośnie twarogu. Chudy, tłusty czy półtłusty? Czy moze byc taki z kubełka dedykowany do sernika?

Małgorzata K pisze...

twarogu z wiaderka używam tylko do serników na zimno, jak dla mnie to na taki tradycyjny sernik on się nie nadaje :)
i szczerze mówiąc nie pamiętam jaki to był, wiem, że "klinek" ;)

Małgorzata K pisze...

nie wiem co Ty chcesz od tego swojego sernika :) czepiasz się moja droga :***

Małgorzata K pisze...

w sekrecie Ci powiem, że masę krówkową mogę wyjadać łyżeczką ;) ale ciiii...... ;)))

Agata Fedko pisze...

Ale mi narobiłaś smaka... mmmm wygląda obłędnie pysznie:) uwielbiam takie połączenia:) przepis dodaje do ulubionych!

Patrycja Pieguska pisze...

czy ja się muszę z rana ślinić... ło matko... wygląda tak idealnie i tak smacznie...
dawno tu nie zaglądałam, ale masz świetnie przepisy.. dodam sobie do zakładek, bo już czasem najzwyczajniej brakuje pomysłów;)

:)

Małgorzata K pisze...

jak już zrobisz, to pochwal się czy smakowało :)

Małgorzata K pisze...

dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej :)

Sekrety Naszego Piękna pisze...

Wygląda przepysznie :) Na pewno wypróbuję :)

Paulina Urbańczyk pisze...

Z masą korówkową ?! Wow wspaniały !

zjedz_mnie pisze...

Bardzo ciekawie wygląda :)

Barbarossa pisze...

O nie, nie będę się częstować, bo zjem wszystko... Przepysznie wygląda!!! Buziaki.

Małgorzata K pisze...

życzę smacznego :)

Małgorzata K pisze...

pyszny jest :) powędrował na listę moich ulubionych ciast :)

Małgorzata K pisze...

smakuje jeszcze lepiej ;)

Małgorzata K pisze...

jedz Basieńko na zdrowie :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl