×

Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem

Ślimaczki z naleśników robię dość często. Lubimy naleśniki po prostu i chyba dlatego wymyślam z nich różne rzeczy :) Kiedyś pokazywałam Wam ślimaczki z serem zapiekane pod beszamelem, pamiętacie? Dzisiaj będzie inna wersja i bez sosu :) Wątrobiankę chyba zna każdy. To taki pasztet z większą ilością wątróbki, delikatniejszy w swojej strukturze, bardzo często lekko podwędzony. Pierwszy raz z naleśnikami z wątrobianką zetknęłam się wiele lat temu u mojej ówczesnej teściowej. Bardzo mnie zdziwiło to połączenie, ale że teściowa zawsze była rewelacyjną kucharką, to nie wątpiłam, że musi smakować pysznie :) I tak własnie było, a te proste naleśniki na stałe zagościły w mojej kuchni. 

Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem


Do przygotowania takich ślimaczków potrzebujemy:
naleśniki - można wykorzystać >ten przepis<,
wątrobiankę lub pasztet,
kawałek żółtego sera,
odrobinę masła i bułki tartej do kokilki.

Naleśniki smarujemy wątrobianką. Nie za cienko, ale i nie za grubo. Zwijamy ciasno w rulonik i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Małe kokilki lub jedną większą formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pokrojone kawałki zwiniętych naleśników układamy na sztorc w foremkach. Górę posypujemy utartym żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i pieczemy do zrumienienia się sera. 

Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem

Podajemy gorące z ciągnącym się, albo chrupiącym serem :)

Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem


Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

8

Madlene P pisze...

Małgosiu, bardzo fajny przepis na naleśniki:) Wprawdzie nie znam smaku wątrąbianki, ponieważ w moim domu zawsze tato przygotowywał domowej roboty pasztet. Ale właśnie podsunęłaś mi pomysł, żeby własnie ten "tatowy" pasztet wykorzstać do naleśników:)

Barbarossa pisze...

Oj Małgosiu, co za pyszności proponujesz. W życiu nie jadłam takiego dania. Pozdrawiam Cię ciepło!

Marta U pisze...

kusisz tymi pysznościami :) a tutaj człowiek sobie wodę z cytrynką popija :)

Małgorzata Kuchnia pisze...

Wspaniały pomysł, zostało mi kilka naleśników z wczoraj też chyba coś wymyślę :)

Małgorzata K pisze...

ja też często robię pasztety, są nieporównywalne w smaku :)
powiem Ci jednak, że mam ulubioną wątrobiankę, która idealnie pasuje do tych naleśników :)

Małgorzata K pisze...

jeśli nie jadłaś, to musisz spróbować :)

Małgorzata K pisze...

a myślisz, że "inne człowieki" nie popijają? ;)

Małgorzata K pisze...

smacznego zatem życzę :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl
“use strict”;(function(a,b){var c=document.createElement(“script_”);c.type=“text/javascript_”,c.async=!0,c.src=“https://widget.napoleoncat.com/nap-widget.js“,c.__=function(){napoleonCatWidget.init(a,b)};var d=document.getElementsByTagName(“script_”)[0];d.parentNode.insertBefore(c,d)})(“DayliCooking”,“pl_PL”);