Obserwuj bloga przez email

Błyskawiczna zupa krem z cukinii

Dzisiaj będzie szybko, bo zupa na która Was zapraszam powstaje w ciągu 20 minut. Nie wierzycie? Sami sprawdźcie w takim razie: wystarczy troszkę cukinii i ani się obejrzycie, a obiad gotowy. W takie upały można podać taką zupę na zimno, ochłodzi, ale i nakarmi 😊 bez obaw, że ktoś wstanie od stołu nienajedzony. 

zupa na lato, letnie danie, cukinia na szybko, najlepszy przepis na krem z cukinii, daylicooking



Składniki 3-4 porcje:
1 większa cukinia (u mnie o wadze około kilograma)
sól
ostra papryka lub pieprz
oliwa z oliwek
jogurt naturalny
natka pietruszki
świeża bazylia

Cukinię umyć i pokroić razem ze skórką w większą kostkę. Przełożyć do garnka, minimalnie podlać wodą i ugotować do miękkości. 
Ugotowaną cukinię zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, ostrą papryką - do smaku. Połowę przetartej cukinii wymieszać dokładnie z naturalnym jogurtem. Na talerze wlewać warstwami "czystą" i zabieloną. Posypać posiekaną natką lub bazylią, lub jednym i drugim. Wierzch zupy polać odrobiną oliwy i gotowe 😊


błyskawiczny obiad, najlepsze przepisy na zupy, zupa krem, zielony krem, cukiniowa zupa, daylicooking

Można podawać na gorąco lub na zimno. Z dodatkiem na przykład chrupiącej grzanki lub plackami z...cukinii. Chłodna zupa z dodatkiem gorącego placuszka smakuje rewelacyjnie.


krem cukiniowy, błyskawiczne danie, danie na lato, najlepszy przepis na zupę z cukinii, daylicooking

Smacznego!

31 komentarzy:

  1. Lecę gotować !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Latem nie mam ochoty na "ciężkie" dania, więc taka zupa z cukinii jest w sam raz :) I w wersji dwukolorowej wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta zupka jest wyjątkowa, bo smakuje i na gorąco, i na zimno :)

      Usuń
  3. Jak tylko dorwę cukinię , zaraz spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biedna cukinia ;))) ciekawe kiedy ją dorwiesz ;)))

      Usuń
  4. Czekam aż urośnie u mnie, i mówię podobnie, niech tylko dorwę cukinię :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem ciekawa czy zrobisz jak już urośnie :)

      Usuń
  5. Gosiu, dziękuję! Szkoda, że nie mam czasu jej zrobić, ale postaram się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiąc ją myślałam o Tobie :)

      Usuń
    2. ta dieta :) zrobię ją w wolnej chwili na pewno :)

      Usuń
  6. Zabrałabym Ci tę miseczkę! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. częstuj się Reniu :) u nas od paru dni tej zupki pod dostatkiem :) na upał jest niezawodna

      Usuń
  7. Uwielbiam cukinię, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Też gotuję to zupkę ale z cebulką i czosnkiem :) uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z cebulką i czosnkiem to dopiero musi być pycha :)

      Usuń
  9. Takie przepisy dla mnie marnej kucharki są Małgosiu najlepsze. Pozdrawiam Cię słonecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj Basiu Basiu, kiedy Ty zaczniesz doceniać siebie ? :)))

      Usuń
    2. Małgosiu, ja naprawdę nie mam daru od Boga jeśli chodzi o gotowanie. Dzisiaj ugotowałam np. kapuśniak, a trafiły tam też pieczarki i reszta kalafiora - taki warzywny przegląd lodówki. No i to już nie jest kapuśniak... Ciekawe, co powie mąż, jak wróci z pracy...

      Usuń
    3. Basiu, myślę, że wyszła Ci super fajna zupa :)
      i to jest dowód, że nie doceniasz siebie, bo nie każdy wpadnie na pomysł, aby połączyć tyle składników :)

      Usuń
  10. Boska zupa. Tak jak nie przepadam za kremami, tak ten jest świetny. Oczywiście musiałam zrobić dużą ilość. :) Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, ze smakuje Ci tak bardzo jak mnie :*

      Usuń
  11. Małgoniu fajna zupeczka. :) U mnie zapowiadało się, że cukinii nie będzie, a tu teraz mam wysyp. :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym roku wszędzie jest dużo cukinii :) co mnie bardzo cieszy :)

      Usuń
  12. Zdjęcia kuszą, kuszą i motywują do działania ! Zdradzisz jak wyczarowałaś dwie warstwy nie jedna drugiej tylko jedno obok drugiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do jednego garnuszka nalej zupy bez zabielania, do drugiego nalej zabielonej i wlewaj jednocześnie z dwóch stron na talerz lub do miseczki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...