×

Bananowe babeczki z blond czekolą

Poniższy przepis jest właściwie przepisem na bananowe ciasto. Postanowiłam jednak upiec je nie w formie do babek czy keksów, lecz w papilotkach muffinkowych. To był dobry pomysł, gdyż jakiekolwiek ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a połączenie takiego właśnie środka z chrupiącą skórką jest bardzo smaczne. Ciasta jest trochę więcej niż na standardowe 12 muffinek, z góry uprzedzam :) Można użyć większych foremek, albo próbować piec partiami. No, chyba że ktoś ma większą formę do babeczek, wtedy kłopotu nie ma. Pozostaje też upieczenie w zwyczajnej keksówce ;)

Bananowe babeczki z blond czekolą


Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej,
pół szklanki cukru,
1 łyżeczka sody,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
1 jajko,
1 duży banan mocno dojrzały,
1 łyżeczka cynamonu.

Do dekoracji:
słoiczek Czeko'la Blond, 
kolorowe groszki.


Suche składniki wymieszać w jednej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon. Do drugiej roztrzepać: jajko, olej, mleko i rozgnieciony widelcem na papkę banan.
Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać. Nie ubijać, nie roztrzepywać, lecz tylko wymieszać do połączenia składników.
Do foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku.

Bananowe babeczki z blond czekolą

Po upieczeniu wystudzić, najlepiej układając je na kratce. Udekorować według uznania - ja użyłam kremu czekoladowego Czeko'la Blond otrzymanego ze sklepu Anielskie Przysmaki.

Bananowe babeczki z blond czekolą

Skład Czeko'li Blond jest bardzo podobny do składu Orzechowej Czeko'li, o której pisałam Wam przy okazji przepisu na waniliowe pancakes'y, czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej.

Konsystencja kremu zależna jest od jego temperatury. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę. 

Bananowe babeczki z blond czekolą

Smak kremu? No cóż, nie będę się rozpisywać ;) Jest tak pyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić ten (pyszny) smak ;) Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :)


 Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu Anielskie Przysmaki, na pewno znajdziecie coś dla siebie :)

Bananowe babeczki z blond czekolą

Smacznego!

p.s. Od jednej z pań dostałam zapytanie czy krem nie rozwarstwia się.
Rozwarstwia się minimalnie kiedy stoi w temperaturze pokojowej. Na powierzchni widać delikatną warstwę oleju. Jednak to jest normalne przy tego rodzaju kremach. Takie rozwarstwianie tylko dobrze świadczy o składzie, gdyż oznacza, ze krem nie zawiera emulgatorów czy innych świństw.
  • Disqus
  • Facebook

18

Piekarniczek pisze...

Uwielbiam babeczki,a te wyglądają obłędnie :-)

Loui Czyta pisze...

Po pierwsze daaawno mnie tu nie było. Po drugie zmienił się wygląd bloga- na lepsze ! ;)
Po trzecie zwabiona tym zdj na PnK przylazłam, aby napawać oczy [bo do kucharek nie należę c;]
Ale może zdołam zmusić kogoś aby upiekł mi te maleństwa *.*

Aggie S pisze...

Coś mi się zdaje że będą dzisiaj na deser :) Wyglądają przepysznie.

Justyna Żak pisze...

pysznie wyglądają, z takim nadzieniem.. mniam:D

Marcela pisze...

mmmmniam! jak ja dawno nie jadłam takich rarytasów!

Dorka DOO pisze...

No, to mam już przepis na urodziny córki . Za dwa tygodnie kończy 16lat i uwielbia robic babeczki. Dzięki Gosiu :)

Emcia Pichci! pisze...

fantastyczne! ech aż ślinka cieknie ;)

Kobiety w sieci pisze...

Ten słoiczek obok babeczek też apetyczny :))) Muszą razem bosko smakować :)

Barbarossa pisze...

Oj, pyszności! Po zobaczeniu 3 postów jestem już objedzona. Buziaki!

Małgorzata K pisze...

smakują też fajnie :)

Małgorzata K pisze...

Loui, dzięki za ciepłe słowa :***
myślę że ze znalezieniem kogoś do pieczenia nie będziesz mieć kłopotu ;) w razie czego pomogę namawiać ;)

Małgorzata K pisze...

polecam :)

Małgorzata K pisze...

banany nadają im wilgotności i ciekawego smaku :)

Małgorzata K pisze...

dawno babeczek nie piekłam, więc teraz postanowiłam zrobić je troszkę inaczej :)

Małgorzata K pisze...

przyślij fotkę :)

Małgorzata K pisze...

oj tak, pałaszowaliśmy zanim do końca przestygły ;)))

Małgorzata K pisze...

echhhh....żebym ja się tak szybko najadała ;)))

Małgorzata K pisze...

ten słoiczek ma poważną wadę: jest za mały :D

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl