×

Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami

Szukając inspiracji na jedną z akcji blogerskich pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" trafiłam na ciekawy przepis. Nie zdecydowałam się wtedy na upieczenie tego ciekawego ciasta. A szkoda, bo może być bazą do wielu kombinacji smakowych. Wiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny przepis znajdziecie >TAM<


Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami



Składniki:
250 g mąki pszennej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka sody,
garść listków bazylii
100 ml mleka,
4 jajka,
100 ml oliwy lub oleju,
łyżeczka musztardy,
garść oliwek, całych, wypestkowanych - użyłam nadziewanych papryką,
8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,
czarny pieprz grubo zmielony,
ok. 60 g żółtego sera (twardego).

Bazylię porwać na niezbyt małe kawałki. Pomidory odsączyć z oliwy i również pokroić w średnie kawałki. Wielkością powinny odpowiadać wielkości oliwek. Ser drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Jajka połączyć z mlekiem, musztardą, bazylią i olejem. Wlać do mąki przesianej z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać pieprz, połowę oliwek, pomidory i połowę sera. Wymieszać wszystko dokładnie.
Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej). Na górę powtykać resztę oliwek i posypać resztą sera.
Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 40-45 minut. Jeśli nie mamy termoobiegu to podwyższamy temperaturę do 180-190 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika przestudzić keks przez kilka minut, a następnie wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Ciasto jest bardzo wilgotne o miękkiej strukturze. Nie wysycha jak klasyczne pieczywo. Zjedliśmy go w ciągu dwóch dni i nie zauważyliśmy różnicy w smaku po upieczeniu i przy ostatnim kawałku.


Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami

W przepisie nie podałam soli, nie jest to moje roztargnienie. Po prostu oliwki i ser mają w sobie wystarczająco dużo soli. Jeśli ktoś woli bardziej słone potrawy lub zrezygnuje z bardziej słonych dodatków, może dosypać trochę soli.

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

11

Justyna Żak pisze...

ciekawy przepis:)

pollyzeczki pisze...

fajny przepis ,poczatkowo myslałam że na slodko a tu taka niespodzianka:)

narja pisze...

Wygląda bardzo ciekawie:)

Marta U pisze...

no Gosia nie masz serca by szczuć takimi pysznościami gdzie ja sałatę wcinam :)

Magda C. pisze...

Chętnie bym zjadła :) Ciekawy przepis!

Małgorzata K pisze...

a to psikus ;)

Małgorzata K pisze...

wypróbuj, polecam :)

Małgorzata K pisze...

smak jest jeszcze bardziej ciekawy ;)

Małgorzata K pisze...

podziwiam Cię i trzymam kciuki :***

Małgorzata K pisze...

częstuj się :)

Barbarossa pisze...

Keks w takim wykonaniu, jak najbardziej!

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl