Obserwuj bloga przez email

Placki z cukinii

Cukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;) 
Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki są jedną z moich. Robię je między innymi wtedy, kiedy dzień wcześniej przygotowuję faszerowaną cukinię - pozostaje wtedy sporo wydrążonego środka, którego szkoda wyrzucać. Można je podawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy tez na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej :) Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :)


Placki z cukinii



Składniki:
około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii,
150 ml maślanki (lub kefiru),
2 jajka,
1 szklanka mąki,
gruby, świeżo zmielony pieprz,
sól do smaku,
olej do smażenia.

Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć cukinię i wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniku.


Placki z cukinii

Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi.


Placki z cukinii


Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Kocham takie placki. Tak jak ziemniaczane. Moglabym jesc, jesc i jesc. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. robisz takie zdjęcia, że od razu chce się zjeść... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) staram się dbać o Wasze apetyty ;)

      Usuń
  3. Ech, kabaczek posadziłam i dyńke :) O cukinii zapomniałam ale w sklepie znajdę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukiernię faszerowaną, ale również w sezonie placki. Część cukinii ścieram na drobnej tarce a drugą część na grubszej. Podane z sosem śmietanowo/czosnkowym są rewelacyjne. Twoje zdjęcia zachęcają do zrobienia i pobudzają apetyt. Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za te miłe słowa :)
      co do ścierania cukinii, to świetny pomysł masz!

      Usuń
  5. chyba z każdym sosem bym je pożarła! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba pokuszę się o pancakes'y z cukinii :)

      Usuń
  6. chyba, aż jutro sobie to zrobię, bo, aż nabrałam ochoty;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie placki. Są przepyszne! Pozdrawiam Cię ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i takie delikatne w smaku :)
      buziaki :****

      Usuń
  8. Prześliczne zdjęcia przepysznej potrawy;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...