×

Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym

Dzisiejszy obiad powstał niejako z przypadku i w wyniku improwizacji ;) Wyjęłam z zamrażarki dwa kawałki mięsa (jak sądziłam), a po rozmrożeniu okazało się, że w jednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy mi się własnie z wczesną jesienią, kiedy to robię przetwory z papryki, między innymi takiej opiekanej. Dzisiaj wykorzystałam ostatnią jej porcję z ubiegłego sezonu - było pysznie :)

Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie paprykowym


Składniki:
około pół kilograma chudego mięsa wieprzowego,
2 średnie czerwone papryki,
średnia cebula,
3-4 łyżki zimnej wody,
sól, grubo mielony pieprz,
3 łyżki oleju,
6-7 ziaren ziela angielskiego,
3 średnie listki laurowe,
1 średnia marchewka,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów.

Paprykę opłukać, osuszyć i upiec w piekarniku aż skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć do torby foliowej, żeby skórka zaparzyła się i dawała się łatwo zdjąć. Po wystudzeniu obrać ze skórki, usunąć pestki ze środka i pokroić w średnią kostkę.
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić. Dodać do niego wodę, sól, świeżo zmielony pieprz i pokrojoną w drobną kostkę połowę cebuli. Dokładnie połączyć wszystko, na koniec dodać 2/3 pokrojonej papryki i wymieszać.
Pozostałą połowę cebuli pokroić w grubszą kostkę. Zeszklić na oleju, dodać obraną i pokrojoną w plasterki (lub półplasterki) marchewkę, lekko przesmażyć. Dodać pozostałą paprykę, ziele angielskie i liście laurowe, poddusić przez 1-2 minuty. Dolać wody (około 2-3 szklanki), zagotować. Wody nie powinno być zbyt dużo, żeby wyszedł esencjonalny sos.
Z mięsa formować kuleczki, obtaczać w mące i wkładać do wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką.

Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie paprykowym

Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym.

Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie paprykowym
ja swoje pulpety podałam z brązowym ryżem

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

16

Felicia J. pisze...

Jaki fantastyczny obiad. Sama taki chętnie bym zjadła. Nie myślałam jeszcze o połączeniu mięsa z papryką.
Jeszcze brązowy ryż, najzdrowszy :)

Małgorzata K pisze...

od jakiegoś czasu kupuję tylko brązowy ryż :)

Paulina Urbańczyk pisze...

Widziałam dziś na facebooku zdjęcie i aż mi ślinka pociekła :) To kiedy mogę się na nie wprosić ?? :)

Małgorzata K pisze...

jeśli zdążysz do wieczora, to czekam ;)

Kobiety w sieci pisze...

Zjadłabym:) Wyglądają wspaniale. Nie wiem jak to robisz bo moje potrawy zawsze takie zmącone raczej. Ni to ni sio. musze się nauczyć też pięknie podawać :)

Marta U pisze...

dlaczego ja nigdy nie opiekam papryki? pewnie jest lepszy smak :)

Małgorzata K pisze...

nie doceniasz się moja droga :*

Małgorzata K pisze...

znacznie lepsza jest opiekana papryka, polecam zupę z niej :)
http://www.daylicooking.pl/2013/10/zupa-z-pieczonej-papryki.html

Pingwin pisze...

Pulpeciki! Zawsze będą kojarzyć się z mamą i jej smaczną, tradycyjną kuchnią ;)

Pozdrawiam

Marta U pisze...

właśnie dzisiaj przeglądałam swojego bloga i znalazłam przepis z opiekaną papryką :)

Barbarossa pisze...

Małgosiu, Ty to masz pomysły. Na pewno pyszne te pulpeciki. Buziaki!

Magda C. pisze...

Super pomysł na pulpeciki! Jak ja mam na nie ochotę :)

Małgorzata K pisze...

a wiesz, że mi tez pulpety kojarzą się z moją mamą :)

Małgorzata K pisze...

większość pomysłów rodzi się "w biegu" :D jakoś tak same z siebie wychodzą ;)

Małgorzata K pisze...

ja też bym zjadła, ale już nie ma ;)

Małgorzata K pisze...

gapa ;)))

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl