Obserwuj bloga przez email

Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym

W poszukiwaniu "czegoś innego" na obiad, przypomniałam sobie o tym prostym sposobie na kurczaka. Orzeźwiająco, smacznie i aromatycznie - kurczak w sosie z ananasa. A jak już sobie przypomniałam, to przez 3 dni jedliśmy na obiad właśnie to 😊 Jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki. Sos spokojnie postoi kilka dni. Można nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.


Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym



Kurczak:
2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka
2 jajka
pół szklanki mleka
mąka pszenna
sól
ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru
olej do smażenia

Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany.
Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu,  z dwóch stron na rumiany kolor.


Sos słodko-kwaśny:
1 duża puszka ananasa w syropie
3 średnie marchewki
1/2 małej papryki pomarańczowej
1/2 małej papryki czerwonej
średnia cebula
4-5 łyżek oleju
pół szklanki gęstego soku pomidorowego
sól do smaku
mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek)
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym)
ok. 1 łyżeczka cukru
odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu


Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.
Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. 
Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.
Na końcu sos lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.


Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym

Kawałki kurczaka podawać od razu po usmażeniu, polane sosem z warzywami. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko.

Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. No, no, no. Potrawa lepsza niz w knajpie wietnamskiej. Przepis na sos podkadne :) Tylko bedzie na razie z duszonym kurczaczkiem. Uwielbiam Twoje pomysły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie do "chińczyka" daleko, ale na pewno jest to smaczne :)

      Fel, Twoje pomysły nie są wcale gorsze :* buziaki dla mojej imienniczki :****

      Usuń
  2. wygląda przecudownie :) biorę dużą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam : ) Lubię takie smakołyki , i zestawienia z kurczakiem : ) Na prawdę pysznie to wygląda ♥ Mam ochotę aż takie super danie sobie zrobić . Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda obłędnie ! To moje smaki :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym się wprosiła na taki obiadek do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam :) dla Ciebie będzie specjalna wersja :*

      Usuń
    2. nie, aż tak źle nie będzie :*

      Usuń
  6. Rewelacyjny przepis. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...