Obserwuj bloga przez email

Jabłecznik sypany, czyli błyskawiczne i smaczne ciasto dla leniuszków

Dzisiaj pokażę Wam ciasto, do którego przymierzałam się ponad pół roku. Podpatrzyłam je u Agnieszki, ale zapomniałam zupełnie o nim. Dopiero robiąc porządki w zakładce "ulubione" znalazłam, a że miałam akurat sporo jabłek, to szybko ruszyłam do pieczenia. Jedna uwaga: nie zamieniajcie masła na margarynę, bo zepsujecie ten jabłecznik. Margaryna nie ma jego wspaniałego smaku i przede wszystkim nie zrumieni się. Zawiera sporo wody, więc może powstać nieapetyczny "gniot". Jedna z moich koleżanek zapytała mnie czy w tym przepisie można masło zamienić na margarynę, stąd właśnie moja uwaga. Ale dość gadania, bierzcie talerzyki i częstujcie się tym pysznym ciastem :)


Jabłecznik sypany



Składniki:
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka kaszy manny,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
jabłka - użyłam 7 średnich, ale można śmiało więcej,
pół kostki masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka cynamonu.


Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, cukier i kaszę mannę. Wszystko razem wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. 
Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i to w całości, gdyż jabłka i masło mogą podczas pieczenia wypłynąć szczelinami. Można na wszelki wypadek formę z ciastem ustawić na większej, pełnej blasze, żeby nie zabrudzić piekarnika.
Na dno foremki wsypać 1/3 sypkich produktów (cukier+mąka+kasza+proszek), powierzchnię wyrównać potrząsając lekko formą. Na sypie wyłożyć połowę jabłek - wyrównać i lekko docisnąć. Na jabłka wysypujemy kolejną, drugą z trzech części sypkich produktów (wyrównać i docisnąć), a na nią kolejną porcję jabłek. Na jabłka resztę sypkiego, a na sypkie zetrzeć na tarce zimne masło.
Ciasto piec w temperaturze 190-200 stopni przez około  45-55 minut. Powierzchnia ciasta powinna być ładnie przyrumieniona.


Jabłecznik sypany

Jeszcze ciepłe ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można podawać na ciepło, a jako dodatek polecam lody.


Jabłecznik sypany


Smacznego!


24 komentarze:

  1. O rany. Ja z Toba nie wytrzymam ;) Uwiekbiam takie patenty ciastowe. Uwielbiam jablka, to moje ulubione owoce. A jeszcze przytakim prostym przepisie... Musze tylo meza poprosic by kupil kasze manną i wiecej masla. Jak zrobie, znowu bede sie chwalic :)

    Mówiłam już, że Cię uwielbiam? :* Buziaki i ściskam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja Ciebie też uwielbiam, a zwłaszcza Małgosię :*
      kochana, niebawem konkurs, w którym (jak widzę) masz spore szanse ;)
      buziolki :***

      Usuń
  2. Robiłam taki z kaszą manną i jeszcze z płatkami owsianymi.
    Piękne zdjęcia.
    Polecam z płatkami owsianymi jest pyszny http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2014/02/16/jablecznik-z-platkami-owsianymi/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już lecę zobaczyć do Ciebie :)
      dziękuję za miłe słowa :*

      Usuń
  3. Witam.dziękuję za fajny przepis.jutro robię.napiszę jaki rezultat.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę smacznego i czekam na wieści jak smakowało :)

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale :) Ja też często zapominam o przepisach, które kiedyś gdzieś podpatrzyłam i odłożyłam na później ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też się to zdarza niestety zbyt często :)

      Usuń
  5. Uwielbiam sypana szarlotkę :) wpadam na duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O! chyba mam podobny przepis od teściowej! bardzo smaczny!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki i jabłeczniki uwielbiam najbardziej. Porywam kawałek i znikam. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, dla Ciebie jest cała blaszka przygotowana :****

      Usuń
  8. Znam to ciacho i jest rewelacyjne w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy kto spróbował ten lubi to ciasto :)

      Usuń
  9. swietny przepis, najchetniej wyprobuje dzisiaj jesli uda mi sie znalezc chwilke wolnego po pracy :D

    Humora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zawiedziesz się i na pewno będziesz wracać do tego przepisu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...