×

Domowy chlebek pita

Chlebek pita to chyba podstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam, ze zagości u mnie na dłużej. Pyszne, delikatne w strukturze placuszki, które można zjadać "suche" jak i z dodatkami. W moim domu często zastępują klasyczny chleb, kiedy mam ochotę na oryginalną kanapkę. Przygotowanie chlebków pita nie jest trudne, ani bardzo pracochłonne, więc polecam Wam taki pachnący zamiennik klasycznego chleba.
Dzisiejsze moje chlebki pita przygotowałam z przepisu Liski - oryginał znajdziecie >TAM< Nie modyfikowałam tego przepisu. Ciasto wyszło bardzo luźne, ale za to po upieczeniu chlebki były bardzo puszyste i delikatne. 

Chlebek pita


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
15 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru.

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłą wodę, przesianą mąkę i sól. Zagnieść. Na końcu dodać oliwę i wyrobić ciasto. Powinno wyjść dość luźne. Ciasto przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało. Podzielić je na 6-8 części. Każdą część przekładać na podsypaną mąką stolnicę i dłońmi lub wałkiem spłaszczać nadając kształt placuszka. Rozgrzaną patelnię przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Układać chlebki i obsmażać przez 30-60 sekund z obu stron. Jeśli placuszek jest cienki, wtedy smażymy krócej, przy grubszym trwa to dłużej. 
Po upieczeniu placki przykryć albo zawinąć w folię aluminiową.

Chlebek pita

Jutro pokażę Wam jeden z moich ulubionych zastosować chlebka pita :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

22

miraga pisze...

Ja piekę w piekarniku.

dream7 pisze...

Troszkę długi czas smażenia ale chyba mimo to wypróbuję ;)

Małgorzata K pisze...

też można :)

Małgorzata K pisze...

moje były niezbyt cienkie, przy cieńszych piecze się szybciej :)

Kuchnia i Podróże pisze...

Bardzo lubię te chlebki :-)

Magda C. pisze...

Taki domowy musi być pyszny, mniam! :)

Tanika i Wojtas pisze...

Uwielbiam chlebki pita, fantastycznie że dodałaś przepis, jeszcze w domu nie robiłam :)

Małgorzata K pisze...

ja też :)

Małgorzata K pisze...

jest smaczny, polecam :)

Małgorzata K pisze...

odkąd sama piekę pieczywo, to kombinuję na różne sposoby ;)

Justyna Żak pisze...

o nie robiłam takiego w domu:) świetny pomysł:)

Karolina pisze...

pyszne bo domowe :)

Marta U pisze...

jutro zrobię :)

Pingwin pisze...

Takie chlebki to ja bardzo lubię :)

Pozdrawiam

Barbarossa pisze...

Uwielbiam pitę... Buziaki!!!

Małgorzata K pisze...

spróbuj sama, też polubisz :)

Małgorzata K pisze...

zgadzam się, domowe najpyszniejsze :)

Małgorzata K pisze...

i jak? zrobiłaś?

Małgorzata K pisze...

ja też :)

Małgorzata K pisze...

ja też, Basiu :******

Anonimowy pisze...

ile placków wychodzi z takiej ilości składników ?

Małgorzata K pisze...

6-8 sztuk, tak jak jest w opisie wykonania :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl