×

Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami

Na Wielkanoc dostałam zestaw książek z przepisami, chwaliłam się tym jakiś czas temu :) Sukcesywnie przeglądam je i wyłapuję co ciekawsze (według mnie) propozycje. A jest z czego wybierać :) Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto rozetkowe  z książki "Tradycyjne ciasta. Domowe wypieki" wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk w 2013 r. Książka jest wydana w formie sporego albumu - gruba kolorowa okładka, sztywne kartki i przede wszystkim piękne zdjęcia. Przeglądając tę książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :)
Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :)

Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami


Składniki:
125 ml mleka,
375 g mąki,
30 g drożdży,
50 g cukru,
75 g masła,
1 jajko,
1/4 łyżeczki soli,
średni słoik ulubionego dżemu - użyłam śliwkowego z dodatkiem cynamonu,
100 g posiekanych migdałów - użyłam płatków migdałowych.

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż do ich rozpuszczenia. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, sól i jajko. Zagnieść. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobić - ciasto powinno być bardzo elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk i  ścianek naczynia.
Ciasto odstawić pod przykryciem na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Równomiernie posmarować dżemem i posypać migdałami. Zwinąć wzdłuż szerszego boku i pokroić na mniej więcej równe plastry o szerokości 4-5 cm. Poszczególne kawałki układać na sztorc w tortownicy (lub innej okrągłej formie) wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. 
Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można podawać lekko ciepłe.

Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami

Ciasto jest niezwykle wilgotne i smaczne. Migdały przed wysypaniem można podpiec na suchej patelni, wtedy nabiorą jeszcze większej chrupkości.

Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

15

Monika W pisze...

Wygląda bajecznie i na pewno cudownie smakuje :)

Marta U pisze...

ja dzisiaj też dwie drożdżówki z rana zrobiłam, ale poszły sobie :) dlatego wpraszam się na Twoje ciacho :)

Karolina G. pisze...

Az mam ochote zrobić drozdzowke.... muszę sprawdzić zapasy w lodowce :-)

Felicia J. pisze...

O rany tak smakowicie wygląda, że sama bym zjadła. I się nie podzieliła. Dasz kawałek???

P.S. Można użyć drożdży suchych?

Małgorzata K pisze...

na pewno można, tyle że trzeba mniej ich dać, nie jestem pewna, ale chyba suchych daje się połowę :)

Małgorzata K pisze...

ja ostatnio nie mogę się najeść drożdżówkami ;)

Małgorzata K pisze...

no to czekam ;)

Małgorzata K pisze...

Monia, następnym razem upiekę :)

Barbarossa pisze...

Małgosiu u Ciebie zawsze można zjeść cosik pysznego... Piję kawkę i porywam kawałeczek. Pozdrawiam.

Justyna Żak pisze...

pyszności:) muszę zrobić sobie też takie:) bardzo lubię drożdżowe:)

Aleks andra pisze...

aż mi pachnie, wyobrażam sobie ten smak... sama nie dam rady zrobić ;(

Marzena Próchniak pisze...

Na pewno smakuje wyśmienicie :) Przydałoby mi się do kawki, którą właśnie popijam :)

Magda C. pisze...

Wygląda genialnie! Ależ bym zjadła... :)

Kaś pisze...

przepiękne! bardzo efektowny drożdżowiec

Aggie S pisze...

Dzisiaj upiekłam, jest przepyszne :) Połowy już nie ma :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl