×

Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem

Do dzisiejszej zapiekanki zainspirowała mnie Magda Gessler pokazując w jednym z odcinków zapiekankę, którą przed zapieczeniem zalewała zakwasem na żur. Zapiekanki lubię, żurek jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)




Składniki:
młode ziemniaki,
boczek parzony - najlepiej chudy,
mielone mięso - użyłam karkówki,
niewielka cebula,
orzechy nerkowca - prażone i solone 
sól, pieprz,
gęsta, kwaśna śmietana,
odrobina oleju.


Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać mięso i przyprawy, poddusić razem - podobnie jak na przykład do spaghetti.

daylicooking.pl

Ziemniaki wyszorować i obgotować. Powinny być al dente - o ile można to tak określić :) Obgotowane wystudzić i pokroić w średnio grube plastry.
Boczek pokroić w cienkie plasterki.
Zapiekankę można przygotować w jednej, większej formie do zapiekania. Ja użyłam mniejszych, pojedynczych.
Formę (lub foremki) wyłożyć plastrami boczku.

daylicooking.pl

Na boczku w podobny sposób ułożyć plastry ziemniaków, a na nie mięso. Na mięso resztę ziemniaków i przykryć kolejną warstwą mięsa. 

Z zakwasu na żurek odlać wodę, pozostawiając gęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli w objętościowej proporcji: 1 część śmietany + 1 część zakwasu. Ilość powinna być odpowiednia do ilości zapiekanki i tego, jak ciasto ułożymy składniki.
Taką mieszaniną zalać zapiekankę.

daylicooking.pl

Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Jeśli foremki są małe (jak u mnie), to wystarczy 10-12 minut. W przypadku większych czas ten powinien być odpowiednio dłuższy - do około 25-30 minut.


Zapiekanki podałam posypane orzechami nerkowca. Ich smak doskonale komponował się ze smakiem zapiekanki. Są miękkie, ale lekko chrupiące. Można je posiekać na mniejsze kawałki, albo podać w całości.


W zapiekance nie odczuwa się zbyt mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca. Jeśli użyjemy zamiast boczku chudej szynki, wtedy stanie się mniej kaloryczna. Polecam ją na obiad lub wcześniejszą kolację.

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

4

Magda C. pisze...

Mogę dać się pokroić za taką zapiekankę!
www.brulionspadochroniarza.pl

Salvador Dali pisze...

o kurde!
Cholernie mi się to podoba :D

Małgorzata K pisze...

jest pyszna :)

Małgorzata K pisze...

spróbuj, ciekawa jestem co wtedy powiesz :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl