×

Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani - którą pozdrawiam :) Seromakowiec chyba wszyscy mieli okazję jeść. Jest to przepyszne połączenie sernika i makowca na delikatnym kruchym spodzie. Z podanego przepisu wychodzi aromatyczne i wilgotne ciasto, które - niestety - w mig znika ze stołu ;)



 Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
pół kostki margaryny
1 żółtko
pół szklanki cukru pudru

Mąkę przesiekać z margaryną i cukrem, dodać żółtko. Wszystko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.

Masa makowa:
3 szklanki maku
1,5 szklanki cukru pudru
2 żółtka
3 białka (1 białko z ciasta kruchego)
2 łyżki bułki tartej
aromat migdałowy
dowolne bakalie

Mak sparzyć i zmielić 3 razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciasto.

 Masa serowa:
1 kg dobrego twarogu
1 szklanka i 3 łyżki cukru
5 jajek
pół kostki margaryny (ja używam masła)
aromat pomarańczowy (opcjonalnie)
bakalie

Ser utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie bakalie i aromat. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie połączyć. Wyłożyć na warstwę maku.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku jest dobrze upieczone.


 Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

16

4cholery / Cholera Naczelna pisze...

Z tego co wiem, jestem chyba jedyną osobą na świecie, która nie lubi tego ciasta ;)
A to oznacza, ze cała reszta będzie Cię na rękach nosić za ten przepis :D

pozdrawiam cieplutko, Cholera Naczelna

Alicja pisze...

mniam! moje ulubione połączenie!

miraga pisze...

Może je zrobię, zapisuję na listę.

Sabina Trzęsiok-Pinna pisze...

Chętnie bym zjadła, wygląda apetycznie!

Tanika i Wojtas pisze...

Mmm, Kochana, jadę na ciacho do Ciebie :)

Małgorzata K pisze...

Ty myślisz, że reszta świata jest taka silna?? ;)))

Małgorzata K pisze...

ja też bardzo lubię :)

Małgorzata K pisze...

polecam :)

Małgorzata K pisze...

Sabinko, musisz upiec, koniecznie :)

Małgorzata K pisze...

czekam na Ciebie! :**

Salvador Dali pisze...

uwielbiaaaam to ciasto <3 <3

Magda C. pisze...

Świetny duet, uwielbiam taki sernik <3

Dieta moja pasja. pisze...

Kiedyś bardzo lubiłam ten tandem i na święta musiał być obowiązkowo. Od czasu kiedy byłam w gościach i jedząc właśnie to ciasto natrafiłam na włosa. Próbowałam go niezauważalnie wyciągnąć, ale się nie dał, a więc rozgrzebałam delikatnie widelcem ciasto, a tam na końcu kołtun z raczej kołtunik z kilku włosów...jakiego nabrałam wstrętu. Teraz jak widzę ciasto, to zaraz się boję że coś na mnie wyskoczy. :D

Tusia D pisze...

Nie Naczelna jest nas DWIE.
Od dziecka nie lubię maku.

Małgorzata K pisze...

Elu, to straszne!
Albo pani domu zrobiła ciasto z byle jakiej masy kupionej, albo jest strasznym flejtuchem....brrrrrr....

malenka pisze...

No wypraszam sobie, ja nie jadłam :D U mnie w domu póki co mama w kuchni gra pierwsze skrzypce, a ona rozdziela: albo piecze makowiec albo sernik. Ale czuję się niesamowicie skuszona takim połączeniem :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl