×

Bitki wołowe z kaszą

Porządkując komputer natrafiłam na kilka folderów z niewykorzystanymi zdjęciami. Wśród nich zdjęcia bitek wołowych, które po prostu uwielbiam. Postanowiłam zatem nie robić nowych zdjęć, ale zamieścić "stare". 
Wołowina to wdzięczne mięso, ale czasem przysparza sporo kłopotów podczas przygotowywania. Pamiętam czasy, kiedy byłam młodą gospodynią, tak naprawdę niewiele wiedzącą o gotowaniu (mimo teoretycznej wiedzy wyniesionej ze szkoły.) Z tego okresu mam w pamięci wiele zabawnych zdarzeń, które wtedy nie wydawały mi się takie śmieszne jak teraz ;) Jedną z bohaterek jest wołowina, której kupić nie umiałam. Wypatrywałam mięsa ciemnego, nie wiedząc, że najsmaczniejsze jest jasne, czyli młode. To ciemne oznacza, że pochodzi z wiekowej krówki, jest twarde i bardzo trudne do uduszenia czy ugotowania. Ileż ja się namęczyłam piekąc, dusząc i gotując! Dopiero, kiedy jakaś doświadczona kucharka oświeciła mnie  i wytłumaczyła, jakie mięso jest najlepsze, pojęłam, gdzie tkwił błąd :) 
Z jakiego mięsa wołowego najlepiej przygotować bitki? Najważniejsze, żeby było jasne, chude, bez błon i ścięgien. Może to być na przykład udziec, polędwica, karkówka czy rozbratel. W każdym dobrym sklepie mięsnym na pewno znajdzie się odpowiedni kawałek. Wiem, że w wielu sklepach moczy się mięso w specjalnych roztworach, aby wyglądało na młode i świeże, kierujcie się więc zaufaniem do personelu. Z doświadczenia nie polecam kupowania jakiegokolwiek mięsa w niepewnych i niesprawdzonych punktach.
No, ale dość gadania, zapraszam do stołu :)

bitki wołowe daylicooking.pl
Składniki:

ok. pół kg wołowiny - chudej, bez błon i tłuszczu,
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek,
odrobina smalcu do obsmażenia,
mąka do obtoczenia mięsa,
średnia cebula.

Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm. Plastry rozbić tłuczkiem do mięsa dość cienko. Ja każdy kawałek mięsa wkładam do foliowej torebki - podczas rozbijania mięso nie rwie się, a kuchnia nie jest opryskana drobinami mięsa ;)
Rozbite mięso przyprawić świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej niezbyt drobnym) i papryką. Obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości dość dobrze rozgrzanego smalcu. Mięso obsmażać partiami, a końcu przesmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę. Obsmażone mięso i cebulę ułożyć w garnku, podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać majeranek oraz całość posolić. 

bitki wołowe daylicooking.pl

Wielbiciele gęstych i zawiesistych  sosów mogą lekko go zagęścić mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak nie zagęszczałam swojego sosu i nie dodawałam śmietany. Bitki podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko. Jako dodatek wspaniale smakuje surówka z kiszonej kapusty lub marynowana papryka.

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

10

Barbarossa pisze...

Witaaaaaaaaaaj Małgosiu. Pędzę na Twoje bitki wołowe. Cudnie, że jesteś. Uściski!!!

Justyna Żak pisze...

też czasem takie robię:)

Kobiety w sieci pisze...

Przyznam, że wołowe mięsko niezbyt często gości u mnie :) Musze to zmienić, nie będzie tak monotonne jedzenie :)

Dorka DOO pisze...

mmmm...niam :D

Magda C. pisze...

Wołowe mięso jest u mnie... prawie wcale ;) ale takie bitki wyglądają cudownie i z chęcią bym zjadła :)

Ola pisze...

często u mnie goszczą, mąż jest wielkim miłośnikiem, a i ja nie pogardzę:)

Ava Valk pisze...

Jak zdrowo!!!

Małgorzata K pisze...

....no i Basia zjadła wszystko ;))))

Małgorzata K pisze...

żałuj, bo wołowinka to wdzięczne mięso :)

Małgorzata K pisze...

bitki to smak z mojego dzieciństwa :) bardzo je lubię :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl