×

Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami

Co zrobić na szybki obiad, ale żeby było "konkretnie"? Może gulasz? Może z dodatkiem pomidorów i pieczarek? :) Połączenie niezwykle smaczne i aromatyczne. Ideałem byłoby użyć świeżych pomidorów, ale o tej porze roku nie ma co liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. No to zapraszam do stołu :)



Składniki:
około pół kg szynki wieprzowej (lub innego ulubionego mięsa),
20 dkg pieczarek,
średnia cebula,
puszka pomidorów,
sól, ostra papryka - do smaku,
3-4 liście laurowe,
8-10 ziaren ziela angielskiego,
4-5 łyżek oleju,
ok. 3 łyżki mąki pszennej.

Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Obsypać mąką i podsmażyć na rumiano na oleju.
Podsmażone mięso przełożyć do rondelka. Na tej samej patelni, na której się smażyło, przesmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone na 4 pieczarki. Poddusić wszystko razem i dodać rozdrobnione dowolnie pomidory z puszki - wraz z sokiem oczywiście.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku.


Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem - jak kto lubi :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

20

Renula pisze...

Jakie urocze to naczynko! A gulasz brzmi pysznie;)

Madlene P pisze...

Przy takiej pogodzie (leje i wieje niesamowicie) taki gulasz idealnie by nas rozgrzał:)

reservedbeinspired pisze...

chyba spróbuję - brzmi pysznie:)

Justyna Żak pisze...

smacznie wygląda:)

Barbarossa pisze...

Taki gulasz, to ulubiona potrawa mojego męża. Moja - kiedyś, teraz muszę unikać ostrych potraw. Buziaki!!!

Tanika i Wojtas pisze...

Na taką pogodę, która ostatnio króluje, Twoja propozycja Kochana, będzie idealnym pomysłem, aż mi ślinka leci :)
Piękne zdjęcia ;)

Nicisole pisze...

Wygląda pysznie:)

Olka Loll pisze...

Wow wygląda bardzo smakowicie :D

Magda C. pisze...

Mmmm... pyszności! Lubię takie gulasze :)

Ania pisze...

Zjadlabym :)

Ewa Kuchennie pisze...

Wygląda przepysznie!! <3

Salvador Dali pisze...

ale ma intensywny kolor! wow.. :D

Kobiety w sieci pisze...

Jedzonko na pewno pyszne, nie mogęjednak oderwać oczu od tego slicznego garnuszka :)

codojedzenia pisze...

Wygląda wspaniale. Na ostro bardzo lubię!

Małgorzata K pisze...

naczynie świetnie sprawdza się do zapiekania :) kupiłam je na wyprzedaży w jakimś ze sklepów sieciowych :)

Małgorzata K pisze...

o tak :) "ciepłe wrażenia" zapewnione ;))))))

Małgorzata K pisze...

Basiu, dodaj słodkiej papryki zamiast ostrej :)

Małgorzata K pisze...

kolor jest od pomidorów :) już nie mogę się doczekać świeżych, takich prosto z pola :)

Małgorzata K pisze...

ja też :)

Barbarossa pisze...

O tak, masz rację... Dlaczego mam od razu rezygnować... Buziaki!

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl