×

Ciasto marchewkowe z chili

Kolejny wpis "recyklingowy" - nie macie ich dość? ;) Dzisiaj podzielę się z Wami sposobem na wykorzystanie wytłoków z sokowirówki, których zawsze szkoda mi wyrzucać. Można zasypać je lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania wyrazistości dosypałam jeszcze ostrej papryki, którą dawało się wyczuć potem :) Świadomie ograniczyłam też ilość cukru dla lepszego kontrastu smaków - efekt jest oryginalny i bardzo smaczny :)




Składniki:
1, 5 szklanki wytłoków z sokowirówki,
4 jajka,
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
1 szklanka cukru,
1 szklanka oleju,
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej),
1 czubata łyżeczka cynamonu,
1/4 - 1/3  łyżeczki ostrej papryki,
szczypta soli,
1,5 łyżeczki sody,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Całe jajka ubić z cukrem i solą, dodać olej i śmietanę - dokładnie połączyć, najwygodniej przy użyciu ręcznego miksera.
Dołożyć wytłoki, cynamon i paprykę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą z proszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.

Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;)


Do dekoracji:
1/2 czekolady,
3 łyżki słodkiej śmietanki,
skórka pomarańczowa - użyłam kandyzowanej skórki GoldPack.

Śmietankę mocno podgrzać na wolnym ogniu, dodać czekoladę. Odstawić z ognia i mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej czyli wstawić garnuszek z polewą do większego garnka z wrzącą wodą. Minimalizujemy wtedy ryzyko przypalenia czekolady ;)
Lekko ciepłą czekoladą polewamy ciasto i obsypujemy kandyzowaną skórką.


UWAGA!
Powyższy przepis można wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta marchewkowego. W takim przypadku wytłoki i śmietanę zamieniamy na startą marchewkę i nie dodajemy ostrej papryki.



Smacznego!

Przepis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę
  • Disqus
  • Facebook

14

Małgorzata Margaretka pisze...

Piękne zdjęcia, ależ bym zjadła :)

ILoveBake.pl pisze...

Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale z chili jeszcze nie jadłam :)

Magda C. pisze...

Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale takiego z chili nie próbowałam. Muszę zrobić :)

Justyna Żak pisze...

ciekawe połączenie, takie ciasta nie jadłam:)

Aleks andra pisze...

ale musi być pyszne!

Beata Kuśmirek pisze...

Świetny pomysł !!! Pozdrawiam :)

Ava Valk pisze...

Kuszące to Twoje ciasto:)

Barbarossa pisze...

Ja nie mam dość. Uwielbiam Twoje pomysły Małgosiu. Takie ciasto już kiedyś pałaszowałam. Jest przepyszne. Pozdrawiam ciepło!

Kobiety w sieci pisze...

Niestety nie jadłam jeszcze w takim wydaniu :) Skąd Ty te pomysły wszystkie bierzesz , też chciałabym tak umieć :)

BlogBy Izis pisze...

Kocham takie proste ciasta!

gin pisze...

Intrygujące :)

Małgorzata K pisze...

nie wiem skąd biorę pomysły :D same przychodzą :D

Małgorzata K pisze...

a jakie smaczne ;))))

Małgorzata K pisze...

spróbuj, smak jest niepowtarzalny :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl