×

Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą

W moim domu coraz mniej je się mięsa. Z różnych powodów. Po części ze świadomości, w jaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić pulpeciki w jasnym sosie. Nie dziwcie się :) takie pulpety są naprawdę smaczne :) Wystarczy pokombinować z dodatkami i przyprawami, a można zjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego. 




Składniki:
pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek,
solone migdały
1 łyżeczka ziarenek kolendry,
pieprz cytrynowy, sól,
1 sucha bułka,
1 jajko,
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików,
2 łyżki masła,
około 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany.


Mięso oddzieliłam od kości, zmieliłam razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodałam lekko zmiażdżone ziarenka kolendry, pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle. 
Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu.
Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. 



Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :)


  • Disqus
  • Facebook

16

Malwinka pisze...

Ciekawy pomysł na obiadek :)

ROKSI pisze...

Takich jeszcze nie jadłam:D

Justyna Żak pisze...

wyglądają pysznie:)

Barbarossa pisze...

No takie pulpeciki to ja lubię. Jutro będą u mnie na obiedzie. Pozdrawiam ciepło!!!

BlogBy Izis pisze...

Te migdały są genialne w czekoladowych deserach.

Magdalena Cendrowska pisze...

Bardzo ciekawe takie pulpety, muszę spróbować :)
www.brulionspadochroniarza.pl

Ilona Popławska pisze...

jak zawsze pysznie! my tez mieliśmy dziś ryż :) ale do pomidorówki

Anna pisze...

Pysznie i pomysłowo :)

Dorka DOO pisze...

Super pomysł i jak zawsze wszystko wygląda smakowicie :)

Kobiety w sieci pisze...

Też w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)

4cholery / Cholera Naczelna pisze...

ooo... Moja Droga, chyba trafiłaś dokładnie w moje podniebienie!! :) muszę zapamiętać, i jak zostanie nam następnym razem kurczak po pieczeniu - wypróbować! :)

ściski cieplutkie - Cholera Naczelna

JustynaPolska Stylist&Make-upArtist pisze...

tej wersji nie jadłam

Dieta moja pasja. pisze...

Wiesz co Małgoś...nie spotkałam jeszcze solonych migdałów. A może spotkałam, ale z czytaniem u mnie kiepsko? :( :D Nie wiem, ale tak przepis jak same migdały są bardzo inspirujące. :)

Małgorzata K pisze...

Elu, może po prostu nie zwróciłaś na nie uwagi :)

Kobiety w sieci pisze...

często robię klopsiki malutka uwielbia a może dla siebie zrobię takie jak TY - już zapisałam w ulubionych ;) bo wygląda pysznie

Małgorzata K pisze...

gotowane i pieczone mięso bardzo często zostaje i potem jest "przeganiane" po lodówce, a można je wykorzystać na wiele sposobów :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl