×

Paszteciki z mięsem

Do pieczenia pasztecików przymierzałam się od dawna, ale gdzieś zgubiłam swój przepis na ciasto. Swoją drogą chyba pora uporządkować zeszyt z przepisami ;) Musiałam zatem poszukać innego, sprawdzonego przepisu. I znalazłam dwa, które spodobały mi się, jednym z nich jest przepis znaleziony na blogu smaczna pyza. Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu :)


Farsz:
ok. pół kg ugotowanego mięsa (wykorzystałam to, na którym gotowałam barszcz)
1 średnia cebula,
2 średnie ząbki czosnku,
3-4 łyżki oleju,
sólpieprzmajeranek.

Mięso zmielić. Cebule pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Przesmażyć krótko, aby wszystko dobrze się połączyło i odstawić do przestygnięcia.

Składniki ciasta:

ok. 4 szklanki mąki pszennej  + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
250 g masła albo margaryny
3 jajka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g świeżych drożdży
ok. 1/2 szklanki śmietany

do posypania: czarnuszka

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, dołożyć pokrojone masło i rozetrzeć wszystko dłońmi aby nie było dużych grudek. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić aż się rozpuszczą. 
Do mąki i masła dodać drożdże i pozostałe składniki - zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać, więc od razu można je podzielić na 8 kawałków i rozwałkowywać na prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku, na środku, nakładać farsz i zwijać w rulonik. (Brzeg powinien znaleźć się pod spodem.) Ostrym nożem kroić na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze. Górę można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam czarnuszki, która uwielbiam :)
Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


Podawać na gorąco lub na zimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem :) 
Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików :) Przy okazji pozdrawiam serdecznie Izę, od której mam ten przepis :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

17

BlogBy Izis pisze...

Pysznie wyglądają. Lubię gdy mają tak dużo farszu.

studentka_na_diecie pisze...

Paszteciki do barszczyku muszą być! :D

Ela Dz pisze...

Świetne paszteciki:)
Małgosiu...w tym wyjątkowym czasie jakim są Święta życzę Ci abyś spędziła ten czas bardzo szczęśliwie, w gronie ukochanych ludzi. :)

moja pasja smaku pisze...

Uwielbiam je ! Wszystkiego co najlepsze i najsłodsze :*

Iza Kulińska pisze...

piękne paszteciki zrobiłaś :) wesołych Świąt, Małgosiu :)

Ava Valk pisze...

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Sandra Pacyna pisze...

bardzo fajny blog:) zapraszam do mnie:)

http://sandrainvogue.blogspot.com/

obserwujemy?

Barbarossa pisze...

Pachną te paszteciki. Życzę radosnego świętowania. Wszystkiego dobrego!

balsamowo pisze...

Zrobię je na pewno, ale po Świętach :)
Wesołych i smacznych Świąt Gosiu :*

ila pop pisze...

Małgosiu, spokojnych świąt, szerokiej drogi i szczęśliwych chwil, by został ten nastrój na kolejny rok :)

rękodzieło-art Wioleta Śnietka pisze...

zdrowych i wesołych Świąt!

Magda C. pisze...

Prześliczne paszteciki! Uwielbiam z dodatkiem barszczyku :)

Angelika K. pisze...

Pyszności!

Anonimowy pisze...

Pychotka, robiłam na sylwestra,wszystkim smakowały, a w ogóle ciasto jest rewelka :)Polecam

kasiaaa pisze...

Jak na 1szy raz wyszło świetnie !

Anonimowy pisze...

Wspaniale ciasto, pierwszy raz robilam cokolwiek na drozdzowym ciescie i wyszlo genialne- lekkie, a po upieczeniu delikatne i miekkie. Polecam I pozdrawiam xD

Małgorzata K pisze...

bardzo się cieszę :) pozdrawiam :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl